ЉУБАВ ИСПЛЕТЕНА СТИХОВИМА И НОТАМА У ПРОГРАМУ „ТИ И ЈА“

Музичко поетски програм „Ти и ја“, на којем су наступили реномирани умјетници из Бара, пијанисткиња Николета Стругар и књижевник Игор Ремс, организован је синоћ у Дворани „Парк“.

Игор Ремс је објавио више од десет збирки поезије, а синоћ је публици на упечатљив начин и посебним емоцијама казивао стихове из својих збирки. За РТХН објаснио је и како је дошло до сарадње са пијанисткињом Николетом Стругар:

-Све је било спонтано. Када сам 25. новембра промовисао књигу „Уље од олеандра“ било је неопходно наћи музичара који ће бити моја пратња. Десило се да је то Николета и то је било јако добро. Моја идеја је послије била да спојимо музику са мојим стиховима, казао је Ремс.

Николета Стругар истиче да класична музика иде сјајно уз поезију.

-Изведена су дјела Шопена, Дебисија и Шумана, а с обзиром на то да је наш књижевник Игор Ремс некада возио мотор и слушао рок музику извели смо и нумере Цепенина и Дорса.

Љубав је оно што је 14. фебруара у једном дану повезало, Светог Трифуна и Светог Валентина. Љубав је, каже Стругар, нешто што не може да се опише, а о њој се говори и кроз музику и стихове.

-Бахова је музика је љубав према Богу, Шопенова је према жени. Свако има неки свој начин изражавања.

За Ремса је љубав јаки емотивни набој окренут ка нечему или некоме, али и врлина и покретач.

-Стари Грци су разликовали различите врсте љубави имали су Филија, Ероса који мене највише интересује, Агапеа. То је та сензуална чежња жудња некоме ко се воли. То је чулна путена љубав са видом, мирисом, укусом, додиром, казао је Ремс.

Игор Ремс је један од наших најнаграђиванијих писаца у међународним оквирима. Објавио је више од десет збирки поезије, члан је удружења књижевника Црне Горе, Србије, Њемачке, а титулу академика додијелила му је Украјина, чланством у тамошњој Академији књижевног стваралаштва и умјетности.

Николета Стругар завршила је Средњу музичку школу  у Подгорици, а Музичку академију на Цетињу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here