ТУРИЗАМ И КУЛТУРА НАЈЗАНИМЉИВИЈИ ТУРСКОЈ ДРЖАВНОЈ АГЕНЦИЈИ ТИКА

Области сарадње Херцег Новог и турске државне Агенције за међународну сарадњу и координацију (ТИКА), биле су теме састанка представника локалне управе и координатора агенције Абдурахман С. Топрака са сарадницима.

Туризам и култура су области најзанимљивије за потенцијалне будуће пројекте, казао је Топрак.

-Било је доста детаљних и финих тема за могућу сарадњу, тако да ћемо све те теме разрадити и повратно информисати представнике Општине и ресорне институције о могућој сарадњи са нашом канцеларијом. Видјели смо да Херцег Нови нуди највише за развој туризма и културе, тако да ће вјероватно у тим областима бити неких потенцијалних пројеката. Заједно ћемо радити на томе да макар у неком од тих пројеката учествујемо и сарађујемо са овим лијепим градом.

Од 2007. године, од када је присутна у Црној Гори, ТИКА је реализовала преко 400 пројеката, углавном из области образовања, здравства, пољопривреде, али и развоја локалних самоуправа, туризма и културе.

-Скоро да нема општине у Црној Гори у којој немамо бар по један пројекат, али када погледамо генерално структуру, највише је реализованих пројеката у сјеверном дијелу Црне Горе јер је тај регион најмање развијен. Општине са сјевера аплицирају увијек са доста захтјева и сходно томе смо у том дијелу и реализовали највећи број пројеката, казао је Топрак.

Контакт са турском агенцијом успостављен је прије два мјесеца на иницијативу Општине Херцег Нови и тај период је искоришћен за припрему пројеката, казао је Иван Отовић, предсједник Скупштине општине.

– Општина је контактирала све јавне установе културе, ТО и Парк природе Орјен да заједно припремимо пројектне идеје које смо данас представили нашим, вјерујем будућим партнерима из ТИКЕ. Херцег Нови је град бројних могућности и великих потенцијала. Самим тим постоје бројне пројектене идеје неке од њих надам се да ћемо бити у могућности да реализујемо са ТИКОМ, а чак иако се сада не реализују вјерујем да у будућности можемо наћи партнера за њихову реализацију. Најважније је да смо овим показали да постоји интересовање и да је неопходност постојања координације између нас као општинске власти, да заједно радимо на томе, да будемо убједљиви да знамо како да то представимо, да знамо шта желимо и на који начин то желимо да постигнемо.

Отовић је истакао да вјерује да ће у наредном периоду организовати састанке и са другим међународним партнерима јер је важно да успостављају и његују односе те из свега извуку најбоље.

ТИКА је исказала интересовање за сарадњу и подршку Херцегновском стрип фестивалу те се надају да су нашли реномираног спонзора, првенствено на пољу промоције, казао је Јован Суботић у име ХСФ.

– ХСФ се једноставно наметнуо као логичан избор због велике популарности стрипа  и умјетности у Турској, али и из разлога што имамо већ потврђеног госта, први пут из Турске, за овогодишњи ХСФ. Не бих да откривам превише, јер то је дио нашег маркетиншког плана. Презентацију смо одрадили концизно, оставили смо документацију, као и наше писмо и ЦВ организације. Једноставно ХСФ је манифестација која има 15 година традиције, стабилан је партнер Општини Херцег Нови, Туристичкој организацији, Министарству културе и разним дипломатским представништвима, и некако је чак и природно да се ТИКА укључи као само један од спонзора, један од будућих партнера, највише у промоцији турских аутора и  турских стрипова који су, за многе ће звучати чудно, једна од најпрестижнијих стрип сцена у Европи, казао је Суботић.

Како је казао, очекује успјешну сарадњу и надају се да је ХСФ на врху љествице будућих партнера.

– Чули смо и од њих самих је 2022. година прилично попуњена када је ријеч о буџету али, условно речено, мање суме које опредијеле за културне догађаје врло су извјесне, а мислим да је и ХСФ као будући партнер те организације при самом врху љествице када је ријеч о пројектима за улагање, казао је Суботић.

Састанку су присуствовали потпредсједник Мирко Мустур, секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Василије Ћуковић, представници установа и организација.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here