МОРСКО ДОБРО РАСКИДА УГОВОР СА КОМПАНИЈОМ „ПОМОРСКИ САОБРАЋАЈ“

Управни одбор ЈП Морско добро покренуће поступак раскида уговора са компанијом “Поморски саобраћај”, која има монопол на јединој трајектној линији у Црној Гори, Каменари-Лепетане, преко тјеснаца Вериге у Боки Которској. Покретање поступка потврђено је у документима објављеним на сајту Морског добра. Ту информацију је Порталу РТЦГ потврдио предсједник Управног одбора (УО) Блажо Рађеновић.

Управни одбор, како је рекао Рађеновић, на основу информације о предмету уговора између “Поморски саобраћај” доо Херцег Нови и ЈП Морско добро Црне Горе тражио је да се покрене поступак раскида уговора због непоштовања, у смислу неплаћања обавеза по уговору.

“Уз то, и да правна служба спреми и прослиједи одлуку УО како би Влада ставила ван снаге закључак којим се дала сагласност на потписивање уговора са ‘Поморским саобраћајем’ и тако их ставила у повлашћени положај да без тендера добију два пристаништа у мјестима Лепетане и Каменари, зона Морског добра Црне Горе. Такође УО Морског добра је мишљења да након раскида уговора треба кренути у процес давања концесија односно расписивања тендера за ово подручје”, рекао је Рађеновић.

Како каже, оно до чега је УО Морског добра дошао је да су овај поступак и одлука већ једном донијети 2018. године, те да је добијена сагласност од Владе Црне Горе.

“Али и тада из непознатих разлога ЈП Морско добро није спровело тендер већ потписало нови анекс са овим привредним друштвом ‘Поморски саобраћај’ ДОО Херцег Нови. Све ово ће и даље бити предмет интересовања УО и менаџмента нашег предузећа али и многобројни други уговори о којима ћемо јавност информисати убудуће”, казао је Рађеновић.
Према регистру привредних субјеката, “Поморски саобаћај” је у власништву бизнисмена, браће Дејана и Душана Бана и Жељка Михаиловића. Браћа Бан и Михаиловић су у пријатељским везама са предсједником државе и ДПС-а Милом Ђукановићем.

Уговор између ЈП Морско добро и “Поморског саобраћаја” закључен је у фебруару 2004. године на рок од 15 година који је истекао 31. децембра 2018. године.

У августу 2019. године тадашњи директор Предраг Јелушић закључио је Анекс Уговора о коришћењу морског добра из 2004. године којим се његово трајање продужава на неодређено вријеме, односно – до додјеле концесије за обављање дјелатности линијског поморског саобраћаја на релацији Каменари-Лепетани.

Уговор је продужен на основу Закључка Владе из јуна 2019. године.

Извор: РТЦГ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here