ЦРНА ГОРА ПОМАЖЕ БиХ У ИЗРАДИ ЕУ ДИГИТАЛНЕ КОВИД ПОТВРДЕ

Директорат за дигитално здравље Министарства здравља Црне Горе, пружиће техничку, правну и другу врсту логистичке подршке колегама из Босне и Херцеговине (БиХ) у поступку израде и придруживања БиХ ЕУ дигиталној Covid потврди, коју су оцијенили као одлично рјешење и узор по којем би они градили своју дигиталну инфраструктуру. 

– На инцијалном састанку који је данас одржан са колегама из БиХ, упутили смо их у организацију система издавања ЕУ цовид потврда у Црној Гори, са нагласком на техничка рјешења, односно на начин интеграције Document Signer certifikata (DSC) у самом систему за потписивања. Детаљно смо их упознали са организацијом националних приступних тачака и устаљеном праксом различитих DSC-а за потврде за тестирање, преболијвање вируса, као и вакцинације.

У наредном периоду интензивираће се сарадња и помоћ Министарства здраља Црне Горе са релевантим интституцијама БИХ, како би они у што скоријем року постали дио ЕУ covid сертификата. Такође, исказали смо спремност да им Црна Гора помогне у комуникацији са инстуцијама ЕУ у овом важном пројекту са БиХ, казао је Александар Секулић, генерални директор Директората за за дигитално здравље у Министарству здравља. Он је најавио да је на молбу надлежних установа из БиХ, договорено је да њихов ИТ тим посјети Директорат за дигитално здравље, који је био носилац развоја ЕУ дигиталне Covid потврде у Црној Гори.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here