ЗЕЛЕНО СВЈЕТЛО ЗА ПОСТ КОВИД ПРОГРАМ У ИГАЛУ – РЕХАБИЛИТАЦИЈА ЗА 2000 ПАЦИЈЕНАТА

Влада Црне Горе, на иницијативу Министарства здравља, усвојила је информацију о Програму подршке грађанима, за пост ковид рехабилитацију, којом је пацијентима који су имали тешка стања узрокована вирусом Ковид-19, након хоспитализације омогућен опоравак у адекватној установи за рехабилитацију. За ту намјену Влада је опредијелила средства у износу од 1.000.000 еура. Планирано је да се на рехабилитацију по овом програму упути око 2000 пацијената.

Представници Министарства здравља, раније су одржали састанак са представницима Министарства економског развоја, Министарства финансија и социјалног старања и Института за физикалну медицину, рехабилитацију и реуматологију „Др Симо Милошевић“ а.д. Игало, на којем је  предложено је да се кроз државни буџет предвиди програм подршке грађанима који се опорављају од Ковид-19 инфекције, којим би добили могућност боравка у Институту „Др Симо Милошевић“ у Игалу у оквиру постковид рехабилитације.

Након састанка Министарство здравља, у сарадњи са Институтом за физикалну медицину, рехабилитацију и реуматологију „Др Симо Милошевић“ а.д. Игало, дефинисало је садржај програма, који чине двије групне терапије (вјежбе дисања, са вјежбама за подизање кардиореспираторног капацитета), двије индвидуалне терапије (мануелна масажа, подводна туш масажа, бисерна купка, пелоидо терапија) и једна електро терапија.

Према подацима са којима располаже Министарство здравља, укупан број пацијената који су били на болничком лијечењу је 12 000, а планирано је да се на рехабилитацију по овом програму упути око 2000 пацијената.

На основу података добијених из здравствених установа за болничко лијечење ковид пацијената, прва  група  обухватиће 200 пацијената који су по подацима здравствених установа били дуже од мјесец на болничком лијечењу, на респиратору или на неинвазивној вентилацији и они имају право на рехабилитацију у периоду од 12, односно десет  терапијских дана. За ову групу пацијената Министарство здравља расписаће Јавни позив, у којем ће се дефинисали критеријуми за подношење захтјева за коришћење програма. Критеријуми за наредне фазе договориће се у складу са препорукама љекара из интезивне његе. Такође и за наведене групе пацијената Министарство здравља ће расписати Јавни позив у којем би се дефинисали критеријуми за подношење захтјева за коришћење програма. Предвиђено је да програм рехабилитације ковид пацијената почне са почетком рада Института у Игалу, а најкасније 1.март 2022. године, док је завршетак планиран до краја године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here