У АПРИЛУ СТАБИЛИЗАЦИЈА ЦИЈЕНА ГОРИВА

Стабилизација и пад цијена горива могу се очекивати почетком априла, оцјењују из Удружења нафтних компанија Црне Горе (УНКЦГ).

Како објашњава предсједник овог удружења Драган Бошковић, цијене горива у Црној Гори зависе од оних на свјетском тржишту. Државе ОПЕК-а смањиле су производњу. С друге стране порасла је потражња због чега је услиједио скок цијена, преноси РТЦГ.

– Мислим да ће цијена наредних мјесец дана још скакати, а почетком априла би требало да дође до неког благог пада –  сматра он.

Цијену горива у Црној Гори доминатно одређују акцизе. ПДВ и акцизе једнаке су висини набавне цијене горива.  Бошковић предлаже да се та акциза спусти на неких 17 одсто, колико је у региону, Босни и Херцеговини на примјер.

Иако је Влада предложила смањење акциза, то није подржала Скупштина, казао је Драшко Лончар из Министарства капиталних инвестиција.

– Наша логика је да има ту простора за смањењем и то је сада између Министарства финансија и Скупштине – наводи он. 

 Црна Гора као будућа чланица Европске уније, има обавезу да формира стратешке резерве нафте. Оне би у условима наглих скокова цијена могле да помогну стабилизацији тржишта.

– Да се на добављаче пребаци обавеза да у оквиру њихових капацитета који постоје у земљама у региону, остави један дио за потребе Црне Горе, како би она могла несматано да функционише у случају неких већих поремећаја на тржишту –  казао је Лончар.

Бошковић подсјећа на случај Хрватске када су они требали да имају складишне капацитете.

– Они су један дио измјестили у Нјемачку, јер је много јефтиније и та цијена не утиче много на малопродајну, као што би утицала код нас.

Црној Гори је потребно око 100 хиљада тона горива за период од 30 дана.

Извор: РТЦГ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here