ПОКЛОН МАТИЦЕ БОКЕ И УДРУЖЕЊА „ШТА ХОЋЕШ“: КОЛО БОКЕЉСКЕ МОРНАРИЦЕ

У духу празника свеца заштитника града Котора – Светог Трипуна, и из поштовања према очувању вредне традиције Боке Которске, Матица Боке и Удружење „Шта хоћеш“ одлучили су да поклоне јавности документарни музички спот извођења Кола Бокељске морнарице забиљеженог приликом прославе Дана Бокељске морнарице, 26. јуна 2021. године.

Ове године вањске прославе Трипундана у Котору са свим традиционалним церемонијалом, неће бити због епидемиолошких мјера које су на снази. Стога Матица Боке и Удружење „Шта хоћеш“  доносе документарни запис наступа Главног одреда Бокељске морнарице и играње њеног кола на Тргу од оружја у Старом граду, приликом прославе Дана Бокељке морнарице.

Бокељска морнарица Котор најстарија је активна поморска асоцијација на свијету и најстарије грађанско удружење које функционише на простору Балкана, а званично је уврштена на УНЕСKО-ву листу свјетске нематеријалне културне баштине у децембру 2021. године.

У обиљежавању благдана Светог Трипуна који се прославља 3. Фебруара Бокељска морнарица према традицији има незаобилазну улогу. Раније се велика, тзв. вањска, прослава Трипундана са процесијом улицама Старог града Котора одржавала баш на дан 3. фебруара, али је у посљедње вријеме помјерена за прву недјељу која долази након Трипундана. Бокељска морнарица отвара прославу на начин да прије свечане службе Божје, у 10 сати на тргу пред которском базиликом Светог Трипуна, плеше своје коло. Иза службе Божје слиједи свечана процесија по граду са свечевим Моћима, које Морнарица прати под оружјем.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here