СИ ЂИНПИНГ ПРОГЛАСИО ОТВОРЕНИМ ЗИМСКЕ ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ У ПЕКИНГУ

РТХН у сарадњи са глобалном кинеском медијском кућом CCTV News Content Co. Ltd реализује серијал видео записа и прича из НР Kине.

Зимске олимпијске игре, 24. по реду, свечано су отворене вечерас на Националном стадиону у Пекингу. Свечаном отварању присуствовао је генерални секретар Централног комитета Комунистичке партије Кине, предсједник Кине и предсједник Централне војне комисије Си Ђинпинг, који је прогласио Игре отвореним.

Отварању су присуствовали и предсједник Међународног олимпијског комитета Томас Бах, генерални секретар УН Антонио Гутереш, шефови држава и влада, чланови краљевих породица из више од 30 земаља укључујући предсједника Русије Владимира Путина и предсједника Србије Александра Вучића.



Мото Зимских олимпијских и параолимпијских игара „Заједно за заједничку будућност“, представља епохални позив који Кина упућује свијету на заједничке напоре за стварање лијепе будућности, али и сликовит одраз идеје изградње заједнице заједничке будућности у области олимпијског покрета.

Данашњи дан је по лунарном календару „Почетак пролећа“, први од 24 соларна термина, што означава почетак новог живота. Зимске олимпијске игре се отварају овог дана, у Пекингу, првом у историји граду организатору двоструких олимпијских игара, што носи и симболику да ће светлост Зимске олимпијаде осветлити пут човечанства ка солидарности, миру и пријатељству.

Зимске олимпијске игре у Пекингу представљају први глобални свеобухватни спортски догађај, који се одржава по предвиђеном року од избијања епидемије ковида-19. На играма ће се такмичити готово 3.000 спортиста из око 90 земаља и региона. Игре у Пекингу укључују више такмичења и доносе више златних медаља него било које претходне Зимске олимпијске игре.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here