ПОЗИТИВНО ПОСЛОВАЊЕ АЕРОДРОМА ЦРНЕ ГОРЕ

У предузећу Аеродроми Црне Горе, према прелиминарним резултатима, прошлу годину су завршили позитивним резултатима пословања од  два милиона еура. То је ексклузивно у емисији „У четири ока“ казао предсједник Одбора директора Аеродроми Црне Горе Небојша Ђоковић:

С обзиром на све околности због ковид кризе и других проблема који су наслиједили из претходног периода у комапнији су задовољни резултатима пословања.  

– Ковид криза још увијек траје, тако да смо, као и сва привреда  и грађани у том процесу, али се види свјетло на крају тунела и већ се другачије гледа на ову сезону, него као што смо били у прилици , када смо као Борд  ступили на дужност крајем марта претходне године. Тај резултат је много бољи од очекиваног и могу да кажем да смо тада, када се правио план прихода и расхода и  план рада имали и оптимистичку варијанту да завршимо годину са четири милиона губиткa. Јер, претходна 2020. година је била погубна, за компанију се завршила губитком од 15 милиона еура. Из те перспективе губитак од три или четири милиона еура је дјеловао као  „успјех“, а позитивна нула као нешто недостижно. А сада видимо да смо добили резултат који нам даје наду, да бисмо ове године могли значајно да увећамо, оцијенио је Ђоковић.

Према параметрима за Аеродроме Црне Горе  2019. година била је рекордна. Имали су те године преко 2 милиона 600 хиљада путника.

– Имали смо доста компанија што су летјеле што сезонски , што стално за Црну Гору , на два наша аеродрома Подгорица и Тиват. Онда смо доживјели да 2020. направи потпуни застој у авио саобраћају, гдје ми практично и у 2021. години до почетка маја, скоро да нисмо имали летова. То су били појединачни летови и да се није могла уопште предвидјети сезона, која је требало да се припрема. Иако су 2019.  и претходне године завршене са добрим резултатима пословања, тадашњи менаџмент није искористио могућност да уложи у инфраструктуру, да обнови ресурсе, опрему на аеродромима, да уложи у кадрове, да се направи рационализација пословања. На срећу та оператива у компанији је радила на сјајном нивоу и могу дати сваку похвалу што су радили на 50 степени љети на платформи, зими на киши и вјетру.  Тако да су наши аеродроми сигурни, безбједни. Али, што се тиче финансијских улагања, управљања државним капиталом ни мало нисмо били задовољни, сматра Ђоковић.

На Аеродромима Подгорица и Тиват од 1. јануара до 31. децембра 2021. године опслужено је 9.492 авиона, што је на нивоу 65 одсто у односу на упоредни период 2019. године, када је било 14.534 авиона. Аеродром у Подгорици опслужио је 4.588 авиона, што је 61 одсто у односу на упоредни период. На Тиватском аеродрому опслужена су 4.904 авиона, што је на нивоу 70 одсто. У овом периоду преко оба  аеродрома је опслужено милион 324.000 путника, што је 50 одсто у односу на рекордну 2019. годину. У Тивту је остварени промет од 671.333 или 49 одсто, док је преко Аеродрома у Подгорици опслужено 652.683 путника, што је 50 одсто, навео је Ђоковић.

Он је казао да су задовољни  са милион 300 хиљада опслужених путника, што је 50 одсто у односу на 2019. годину. То је добар резултат,с обзиром да нису имали руско и бјелоруско тржиште, која су уз тржиште Србије, била главна тржишта и одатле су имали највећи број летова и путника. Изгледне су пројекције  да су  ове године та тржишта била присутна,  резултати би можда били на нивоу 80 одсто 2019. године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here