СТРАХИЊА: ЦРНА ГОРА НЕМА НАЦИОНАЛНИ ПЛАН КОНТРОЛЕ РАКА

Процјене су да је 2020. године у Црној Гори било 3.200 нових случајева обољелих од тумора, што значи да се на мање од три сата регистровао по један случај, а да нам је умирало скоро пет људи дневно, казао је руководилац Регистра малигних неоплазми из Института за јавно здравље Рајко Страхиња. Он је у Јутарњем програму ТВЦГ истакао да је највећи проблем што од 2015. године Црна Гора нема национални план контроле рака.

Страхиња је рекао да рак плућа погађа највећи број грађана Црне Горе.

“У поређењу са другим земљама Европе ми смо по броју обољелих практично у врху, али не котирамо се баш најбоље. Један од пет обољелих мушкараца, нама је оболио од рака плућа”, казао је он.

На другом мјесту су тумори коже,дебелог цријева, простате, бешике.

“Код жена је на првом мјесту рак дојке и нама свака четврта жена болује од рака дојке. Затим су ту тумори коже, дебелог цријева, плућа и грлића материце. То је поражавајући податак јер осликава ситуацију која није својствена развијеним земљама”, казао је он.

Истакао је да смо по броју обољелих од грлића материце на првом мјесту.

“Пола старих мушкараца болује од рака, док 45 одсто старијих жена има ту болест”, објашњава Страхиња.

Када је у питању старосна доб, најчешће оболијевају грађани од 50 до 64 године.

Регистар Црне Горе за рак није оспособљен довољно јер нема довољно запослених, па стога имају застарјеле податке из 2013 године.

“Међутим процијењено је да је истраживање тако добро урађено да на основу тих података могу још правити процјене. Ми смо имали око 2800 новообољелих и умрло нам је више од 1.500 људи те године од рака. То значи да смо ми практично на свака три сата регистровали неки нови случај, а да нам у просјеку сваки дан умре четири особе”, казао је Страхиња.

Извор:РТЦГ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here