ХЕРЦЕГНОВСКИ ЗИМСКИ САЛОН-РАЗНОВРСНОСТ ЛИКОВНИХ РУКОПИСА

Херцегновски Зимски салон под слоганом „Многоликост“ биће отворен сутра (3.фебруара) у градској галерији Јосип Бепо Бенковић. На овој традиционалној манифестацији, која представља увод у Празник мимозе представиће се 29 аутора из Србије, Босне и Херцеговине, Сјеверне Македоније и Црне Горе.

Овогодишњи селектор мр Ирвин Масличић истиче да је 55.  Херцегновски зимски ликовни салон, својом концепцијом и селекцијом у фокус  ставио умјетнике који се у својим истраживањима представљају различитим стиловима и техникама.

-То подразумијева идеју да се прикажу и истакну особена умјетничка дјела, поетике, стилске орјентације и професионални ниво.

 За овогодишњу селекцију пресудан је био критеријум квалитета и тежња да се постигне извјесна многоликост умјетничко – истраживачких опредјељења и могућност увида у ликовно стваралаштво Црне Горе и региона.

-На изложби је присутна  ауторска разноврсност са специфичностима ликовних рукописа. Разнолика оптика изложених експоната упознаје нас са актуелном ликовном продукцијом, ликовним сензибилитетима, достигнућима, опредјељењима и ставовима одабраних аутора. На оваквим изложбама увијек остаје отворено питање; Да ли је ликовној публици пружена довољно вјерна слика онога што се тренутно дешава на савременој ликовној сцени?… Трагајући за одговорима долазимо до потврде да на овим просторима дјелују многи ствараоци вриједни пажње, јер је салон широко отворио  своја  врата, првенствено, младим ствараоцима, који су мање примјећени на ликовној сцени.

Праћење актуелних ликовних стремљења, уз неоспоран креативни потенцијал младих који тек пристижу, је оно што овај салон афирмише. Из свеобухватности како младих, тако и старијих аутора који се представљају  цртежима, сликама, графикама, скулптурама, мозаицима, дигиталним принтом, може се закључити да не заостају ни у суштинском, ни у креативном изразу од савремених трендова, нарочито у појединим случајевима.

-Већина врло вриједних умјетника наставља своја истраживања, углавном,  континуираним стваралачким рукописом и особеностима, управо, апострофирајући љепоту поетско-визуелних разлика, истичући тако ауторску индивидуалност, баштину културе, ликовну вокацију.

Умјетници се представљају врло различитим стиловима, поступцима, концептима, својом разноликом изражајном ликовном поетиком: фигурацијом, метаморфозом фигурације, хиперреалистичким и надреалистичким сликама, максималним пиктурализмом, асоцијативним метафорама, апстрактним експресивним формама…

Ови аутори потврђују тренутак ликовне умјетности кроз стваралачку инвентивност исказану сугестивним колористичким облицима и њиховим структуралним дјеловима који говоре о богатсву и спонтаности умјетничке имагинације на овим просторима.

– Презентована дјела различитих генерација и стилских опредјељења заокружују тај широки спектар стваралаштва од Момира Кнежевића па до најмлађе Марије Радусиновић, који, посебно истичемо, у овом тренутку, дају значајан допринос ликовној сцени 55. Херцегновског зимског ликовног салона и његовом успјешном трајању.

На отварању ће, поред предсједника општине Херцег Нови Стевана Катића, говорити и селектор магистар Ирвин Масличић, предсједник жирија за додјелу награда академски умјетник Илија Мартиновић и директорица ЈУ „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“ ,Славица Божовић. Отврање салона је у 18 сати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here