53. ПРАЗНИК МИМОЗЕ: ДОЗА РАДОСТИ, ЗАБАВЕ И ВЕСЕЉА

Изложбом цвијећа на платоу испред зграде Општине Херцег Нови, сајмом вина у хотелу Лазуре и концертом Неде Украден, у петак 18. фебруара почеће 53. Празник мимозе. Свечаном отварању претходиће Херцегновски зимски салон у четвртак, 3. фебруара у 19 сати и представа за дјецу „Маца Папучарица“, која је на програму у уторак, 8. фебруара у 18 сати.

Из буџета локалне управе за овогодишње издање Празника мимозе издвојено је 100 хиљада еура, којим ће бити покривен и спортски програм, чуло се на конференцији за новинаре.

Програм 53. Празника мимозе је врста компромиса у којем су морали да уваже актуелне епидемиолошке мјере и жељу града и учесника да се сачува традиција празника и скоро сви програми, казао је потпредсједник Општине Мирко Мустур.

– Морали смо да умањимо садржај и прилагодимо се свему ономе што ће донијети епидемиолошка ситуација. До краја Празника мимозе мораћемо пратити оно што ће се даље дешавати. Такође, желимо да укључимо што више представника туристичке привреде, оних највећих, тако да ће традиционална фешта на ривјери ове године кренути из Порто Новог, а у преговорима смо да се ова компанија укључи још више у програме празника – казао је он.

Према ријечима предсједника Општине Стевана Катића, организациони одбор Празника мимозе, који је током новембра и децембра разматрао могућност организације, донио је одлуку да објави програм.

– Важно је нагласти, без обзира на све, и ове године програм Празника мимозе је скраћен, због актуелне епидемиолошке ситуације. Трудили смо се да задржимо све оно по чему је Празник и препознат претходних година – наводи Катић.

Он је казао да је Празник задржао све оно што је препознатљиво за овај фестивал: карактер пучке свечаности, церемоније отварања и затварања, спортски програм, фешту од мимозе, рибе и вина и традиционални маскенбал.

Директорица ЈУК Херцег Фест Гордана Поробић Крцуновић, представљајући цјелокупан програм, истакла је да је функција Празника Мимозе увијек била да унесе радост и весеље у наше животе.

– Доза радости, забаве и весеља нам је неопходна, поготово у овим политички турбулентним и контровезним збивањима, који карактеришу актуелну друштвену сцену у Црној Гори, а рефлектују се на животе сваког грађанина и изазивају осјећање неизвјесности и несигурности-  навела је она.

Како је додала кроз богат, културни, забавни и спортски програм, Празник мимозе је ту да унесе релаксацију и растерећење од дневно политичких тема.

Туристичка организација представља програм Празника мимозе на сајмовима, друштвеним мрежама, путем дигиталног маркетинга јер је то, у овом тренутку, једини начин, наводи Милутин Говедарица.

– Угостићемо новинаре и тур-операторе из цијелог региона током трајања празника. Већ имамо велико интересовање из Босне и Херцеговине, Србије, Македоније, позиви стижу сваког дана и према реакцијама осјећа се добро расположење и жеља за забавом гостију из региона.

Подсјетио је да стижу гости из пријатељских градова Санкт Петербурга и Новог Места.

– Из Санкт Петербурга стиже представа „Луди новац“ по тексту Ивана Островског. Они су обезбједили средства за долазак у Херцег Нови, а ми им уговорили гостовање и у другим градовима Црне Горе. Сарадња са Санкт Петербургом је озваничена, а добили смо и писмо из Думе да ће наши градови постати побратимски. Уприличићемо и вече фолклора гостију из Новог Места, са чијом туристичком организацијом новска такође има потписан протокол о сарадњи. Из Новог Места стижу и виноградари који ће представити своје традиционално вино Цвичек – најавио је Говедарица.

Секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Василије Ћуковић је најавио богат спортски програм Празника од чак 14 догађаја и нагласио да ће манифестације бити организоване у складу са епидемиолошким мјерама које буду на снази за вријеме одржавања спортских програма.

Због епидемиолошке ситуације организатор задржава право измјена термина и програма 53. Празника мимозе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here