USAGLAŠEN MODEL SARADNJE UPRAVE PRIHODA I CARINA I UPRAVE ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE

Niz koordiniranih aktivnosti i budućih koraka koji će podstaći primjenu i sprovođenje prava i zaštite svih kategorija radnika usaglašeni su na zajedničkom sastanku predstavnika Uprave prihoda i carina i Uprave za inspekcijske poslove

Kako je saopšteno iz Uprave za inspekcijske poslove, sastanak je održan u cilju kontrole zakonitosti ugovora o radu i uspješne realizacije Vladinog ekonomskog programa “Evropa sad”, a prisustvovali su v.d. direktorica Uprave prihoda i carina mr Milena Petričević i direktor Uprave za inspekcijske poslove Ilir Harasani, sa saradnicima.

Neprijavljeni rad podstiče distributivnu nepravdu, a na ekonomskom nivou opstruira Vladinu politiku orjentisanu ka rastu.

Tržište rada prepoznaje nezakonitosti kroz formu protivzakonitog zapošljavanja, neregistrovanog zaposlenja, skrivene nezaposlenosti, nelegalnog zapošljavanja nerezidenata i drugo.

Konstatovano je da je jedinstvena prijava za registraciju poreskih obveznika, obveznika doprinosa i osiguranika indikator za pojačanu kontrolu poštovanja svih zakonskih odredbi privrednih subjekata.

Prilikom podnošenja JPR obrasca privrednih subjekata i fizičkih lica kod UPC – Sektor za usluge i registraciju, na dnevnom nivou će se obavljati monitoring i analiza najčešće korišćenih ugovora sklopljenih između poslodavca i zaposlenog.

Neprijavljeni rad, kao skup neprijavljenih aktivnosti čiji rezultati nisu prikazani u zvaničnom, dokumentovanom bruto nacionalnom proizvodu, imaju za cilj izbjegavanje zakonske regulative, oporezivanje i rad u neformalnoj zoni ekonomije.

Budući model saradnje, usaglašen na sastanku, olakšaće koordinirani inspekcijski nadzor dvije Uprave i zasigurno obezbijediti zaštitu prava i dostojanstvo zaposlenih ali i onemogućiti dalji rast sive ekonomije u zoni neformalnog zapošljavanja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here