ПРЕДАВАЊЕ „ЧУВАРИ КАМЕНА“ СУТРА У ПАВИЉОНУ ГРАДСКЕ МУЗИКЕ

„Чувари камена“, назив је програма који ће у Павиљону Градске музике, бити уприличен у петак 28.јануара са почетком у 19:00 сати, на којем ће археолог Жељко Старчевић указати на значај очувања сувомеђе, као дијела културне баштине и културног пејзажа.

-Старчевић већ четири године на Орјену организује јединствено Првенство Црне Горе у градњи сувомеђе, а Планинарски клуб “Субра“, чији је члан, сваке године одржава волонтерске радионице градње у камену у техници на сувом, гдје учесници на лицу мјеста уче технику и обнављају поједине сегменте терасастих њива, пјешачких путева и некадашњих војних положаја.
Овај тип градње карактеристичан је не само за херцегновско залеђе и друге дијелове Црне Горе, већ и Медитерана.

Вјештина градње у техници на суво подразумијева обраду и слагање камена један на други, без употребе везивног материјала. Стабилност структуре осигурава се пажљивим избором и слагањем камена, а градњом на суво су обликовани различити културни пејзажи од праисторије до данас.
На иницијативу Кипра, Француске, Грчке, Хрватске, Италије, Словеније, Шпаније и Швајцарске, вјештина градње на суво је 2018.године званично уписана у УНЕСКО-ву листу нематеријалне културне баштине човјечанства.

Организатор предавања је Ксенија Матовић, координатор програма културе у Павиљону Градске музике, а програм је подржала Општина Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here