ВУЈОВИЋ: ПАСИВНОСТ ЈЕ НЕДОПУСТИВА, ЗА ДРУШТВО ЈЕ ПОРАЗНО ДА СЕ ЖЕНЕ ЛИШАВАЈУ ЖИВОТА

На вијест да се у Црној Гори десило још једно убиство, да имамо још једну жртву родно заснованог и породичног насиља, оно што требамо урадити је да као друштво, као заједница уједињена у добру преузмемо одговорност. Није довољна само оштра осуда, пасивност је недопустива, поручила је Тамара Вујовић, посланица Демократа у скупштини Црне Горе.

-Поразно је за цијело наше друштво да се жене лишавају живота, да је фемицид констаната која постаје наша ужасна нормалност, а да институције и појединци који су на мјестима одлучивања имају пасиван однос према томе. Примијетићемо и да медији често овој теми приступају сензационалистички. Без намјере да упиремо прстом у појединце, без жеље да осуђујемо службенике истичемо да се мора утврдити ко је крив а ко одговоран, са свијешћу да смо ,,сви криви за све, а ја више од других“ и да морамо коначно, одлучно признати да смо као друштво дотакли дно и да коначно морамо мијењати приступ.

Нестабилне политичке прилике у одвећ продуженом трајању, сиромаштво, незапосленост, узроковали су пораст породичног насиља, и насиља уопште. Кочнице су давно отказале, и то нам стварност доказује. На то се мора и једино може одговорити општим друптвеним договором лишеним интересног приступа и политичког надгорњавања: стабилношћу, повећањем зарада, социо-економским реформама али и едукацијом и тијесном сарадњом са невладиним сектором који се бави овим питањима. Неопходно је и образовање, оно је и темељ и кључ; потребно је утицати на узрок јер ово није проблем појединца, није проблем једне породице, једне партије. Ово је проблем свих нас, који морамо заједно рјешавати, наведено је у саопштењу.

Демократска Црна Гора је дубоко свјесна чињенице да је економска независност жена један од најважних корака на путу њиховог оснаживања, и зато су, по ријечима Вујовић, радили на економским реформама.

-Увођењем дјечијих додатака и накнада за мајке, повећањем плата и пензија, утицали смо да се промијени финансијска ситуација на боље. Иницирали смо и повољне промјене за самохране родитеље, које се тичу алиментације, такође важног питања који утиче на животе жена и дјеце.

Сматрамо да је ово убиство још једна опомена, трагично упозорење да се вратимо на пут реформи, да се окренемо грађанима и њиховим потребама. Крајње је вријеме да радимо оно што смо започели а што су грађани од нас тражили; реформе, корјениту промјену система вриједности, јачање институција и заштиту женских људских права.

Апелујемо на цијело друштво, на све актере друштвеног и политичког живота да је последњи моменат да се дозовемо памети и кренемо да радимо ствари које се урадити морају, и које су једини пут за оздрављење овог нашег друштва, закључила је Вујовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here