ОСАМ ВИЈЕКОВА НА ПУТУ СВЕТОСАВЉА

Саборном литургијом и културно умјетничким програмом у којем су учествовала дјеца са вјеронауке и хор, почела је прослава празника у част светитеља и просветитеља – Светог Саве. Литургију у цркви Светог Саве служио је протојереј ставрофор Обрен Јовановић, архијерејски намјесник херцегновски, игуман манастира Савина Макарије и јеромонах Павле Пајић.

Свети Сава није само наставник већ онај који усмјерава народ којим путем треба ићи, казао је у бесједи јеромонах Павле Пајић, секретар МЦП са локалним свештенством

-Цијелог свог живота наш народ је, кроз вијекове, усмјеравао да будемо на Христовом путу. Својим дјеловањем он је нашем народу отворио не само духовне очи него и прозоре према све четири стране свијета, али што је најважније, отворио је прозор према небесима. Повео нас је ка Христу и зато већ осам вијекова не прослављамо само његова дјела, него радимо на путу спасења. Он нас је повео тим путем који је трновит и то смо видјели кроз наша страдања током осам вијекова, али никада се, велика већина народа није одрекла онога што нам је Свети Сава зацртао.

Он је подсјетио на бројна тешка искушења као што су вјекови ропства, али је ватра коју је Свети Сава запалио у срцима, вјечито горјела.

-На крају су Турци, у жељи да угасе ту ватру, спалили мошти Светог Саве али нису успјели његов дух. Тај дух је наше православље – светосавље. То је наш начин живота, размишљања по којем увијек стремимо ка Христу.

Како је истакао, Свети Сава је изградио многе храмове који су послије добили његово име, али један од њих је највећи.

-То је онај у који је уградио све нас, да знамо ко смо и одакле смо. У манастиру Савина се чува крст Светог Саве који је и крст нашег народа вјечито распетог, али који увијек васкрсава. Свети Сава је основао нашу цркву, преци је сачували вјековима до наших дана када смо сви били позвани да је бранимо и покажемо снагу и вјеру онима који су хтјели да нас униште. Нека та сила божија гори у нашим срцима и душама да неустрашиво исповједамо нашу вјеру и чувамо цркву, останемо дјеца Светога Саве јер смо тако дјеца Христова и чеда цркве, казао је јеромонах Пајић.

Празник и школску славу дјеци и осталим грађанима честитао је протојереј ставрофор Обрен Јовановић и истакао да и кроз сунчеве зраке у хладном јануарском дану Свети Сава милује своју дјецу.

-Дјеца су наша будућност и наш залог пред Светим Савом, пред Христом и пред свим нашим светим прецима. Када је оволико дјеце око Светог Саве и његовог храма, има будућности за наш народ и све оне које живе именом Христовим у овом граду, држави и цијелом свијету. Нека вас чува, да будете одлични ђаци, да чувате и слушате родитеље, баке и дједове, своје учитеље. Да учите оно што је добро, да будете прави потомци Светог Саве и да својим потомцима пренесете па да се и они окупљају око светиње. Нека се уврежи добро у овом граду и држави, цијелом свијету и роду нашем светосавском, истакао је отац Обрен.

Честитао је и члановима хора Свети Сава 90 година од оснивања и 30 од обнављања и казао да су данас слушајући њихово појање сви могли замислити како изгледа служити литургију у царству небеском.

Вечерас у 19:00 сати у Дворани Парк биће уприличена Светосавска академија којој ће присуствовати и митрополит Јоаникије. Учествоваће дјеца са вјеронауке, из хораова Цвркутићи и Свети Сава, а СПКД Просвјета додјелиће награде најбољима са литерарног конкурса у част Светог Саве, као и признање за животно дјело васпитачици у пензији Мири Фемић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here