САНАЦИЈА ВРТИЋА У БИЈЕЛОЈ, НА ТОПЛОЈ ЗАМИЈЕЊЕНИ ДВОРИШНИ РЕКВИЗИТИ

Идејно рјешење за санацију вртића у Бијелој биће завршено до краја овог мјесеца, казала је РТХН Тамара Живановић, директорица ЈПУ „Наша радост“. Након тога, пројекат ће бити прослијеђен надлежном министарству на процјену а потом ће се приступити санацији. И у осталим вртићима је било радно па је у дворишту објекта на Топлој замијењен мобилијар.

Како је објаснила, биће рађена санација темеља, хидроизолација равног крова, купатила и кухиње.  

-Обиласком васпитних јединица закључила сам да је објекат у Бијелој најоштећенији. Наиме, од када је стављен у функцију 1978. године, јако мало се улагало у овај објекат. Можда јесте мобилијар, набављено је оно што је потребно у складу са повећањем броја дјеце. Установили смо да постоји проблем са хидроизолацијом на равном дијелу крова, кухиња је у јако лошем стању. Имамо два купатила за дјецу и једно које је за кадар и заиста су у лошем стању. Сигурно је ту проблем и спирања темеља услијед воде која се појавила. Тражила сам од Министарства да нам помогну и крајем године смо и добили одређена средства да се уради идејни пројекат за санацију. Ангажовали смо Агенцију за изградњу и развој Херцег Новог и очекујемо да ће до краја овог мјесеца бити спреман. Потом ћемо рјешење прослиједити Министарству на процјену, а онда да видимо колико ћемо средстава добити како би санација почела, казала је Живановић.

Почетак радова и колики ће износ средстава бити потребан, зависиће од тога какву ће санацију предвидјети стручни људи Агенције.

-Они мисле да ће бити потребно да се секвенцијално раде темељи и допуњују, тако да постоји могућност да радимо или у дјеловима или све од једном. Мислим да би најбоље било да се то ради у љетњем периоду иако то родитељима компликује одвођење дјеце у друге васпитне јединице, нарочито ко живи у Бијелој, али све што радимо је у циљу стварања бољих услова за боравак и рад дјеце у вртићу. Мислим да ће то бити довољан разлог да добијемо разумјевање родитеља, казала је директорица Живановић.

Након санације објекта, биће уређено и двориште те замјењени реквизити као што је то управо завршено у дворишту вртића на Топлој.

-Од Министарства смо добили зелено свјетло за замјену реквизита, а за то смо добили и одређена средстава од Општине Херцег Нови. Реквизити су дотрајали и нису били безбједни за коришћење. Очекујемо још гумену подлогу до краја мјесеца и онда ћемо направити мало отварање, казала је директорица.

У овој васпитној јединици спроводе још један пројекат, а то је сензорна соба за дјецу са посебним потребама.

-Тај пројекат смо на Топлој покренули у септембру. Смјестили смо сензорну собу у простор у којем смо раније одлагали играчке са којима се дјеца више не играју. Дошли смо на идеју да то искористимо јер се из године у годину повећава број дјеце са посебним потребама. Мислим да је то сјајна идеја да дјеца имају свој кутак у којем би могли циљано да радимо на оспособљавању и развоју њихових вјештина и још бољој социјализацији, казала је Живановић.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here