АЕРОДРОМИ ЦГ: 1,3 МИЛИОНА ПРЕВЕЗЕНИХ ПУТНИКА

У  предузећу Аеродроми Црне Горе очекују профит од милион еура, са 1,3 милиона превезених путника у прошлој години, што је половина од резултата у рекордној 2019. години.

 Предсједник Одбора директора Аеродрома Црне Горе Небојша Ђоковић, казао је за Побједу да  је то одличан резултат,  узимајући у обзир да нису имали руско и бјелоруско тржиште.

Аеродроми Црне Горе планиране приходе за прошлу годину су остварили још у септембру, а компанија је лани смањила расходе и оствариће добит већу од милион еура, саопштио је у интервјуу Побједи Ђоковић.

– Уколико поредимо пословање са 2020. годином, када је губитак био више од 14 милиона еура, резултат је одличан, али смо још далеко од рекордне 2019. године и надамо се да се са престанком пандемије брзо можемо вратити на тај ниво. Зрели смо одавно и за повећање капацитета када је у питању проширење платформе и прихват путника у терминалној згради, али то је већ дугорочна инвестиција – казао је Ђоковић.

 Од 15. децембра 2020. до 15. децембра 2021. године аеродром Тиват је имао 667.200, док је аеродром у Подгорици остварио промет од 635.136 путника.  

 Аеродром у Подгорици прошле године имао је пет нових компанија (Аир Астана, Луxеир, Цирих еирлинес, Видн Росе, То Монтенегро и пет нових дестинација (Алмата, Нурсултан, Луксембург, Kијев и Загреб).

Аеродром у Тивту имао је 14 нових компанија (То Монтенегро, Луxеир, УАБ Авион Експрес, Еделвајс, Бес, Флyоне, Исреир, САС, Флy Дудаи, Луфтханса, Ел Ал, Трансавиа Франце, Смартлин и Ентер Еир), и шест нових дестинација (Бањалука, Истанбул, Љубљана, Луксембург, Берлин и Цирих).

Како је казао Ђоковић, настоје да буду  транзитни аеродроми, а не само крајња дестинација, да се унаприједи путна инфраструктура, поготово код Тиватског аеродрома и да повећају неавијацијске приходе.  

–  У овој години ћемо се интензивно бавити унапређењем инфраструктуре на оба аеродрома. Ноћно слијетање у Тивту је нешто што се одавно планира и биће реализовано у овој години. У том правцу већ су урађена одређена испитивања, а циљ нам је да продужимо сатницу слијетања. Планирамо да побољшамо полетно-слетну стазу, реновирамо управну зграду колико год то буде могуће и да терминал два буде искоришћен на функционалан начин.

Тиватски аеродром захтијева знатна средства да би добио сертификат од АЦВ и без помоћи државе или евентуалног концесионара, то ће ићи доста тешко.   Биће доста новитета у овој години. Преговарамо са многим авио-компанијама и видјећемо, шта ће се све реализовати, оцијенио је Ђоковић.   

Иначе, од данас поново се успоставља  авио саобраћај  са некада најдоминантијом дестинацијом што се тиче промета,  са главним градом Руске федерације.   

На сајту Аеродроми Црне Горе најављен је лет ка Москви у 14 часова и 35 минута, а доласци на Тиватски аеродром  авиопревозника  Аерофлот из Москве и Ерлајнс, такође, из главног града Русије.     

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here