ЛОЗА СЕ ОРЕЗУЈЕ НА ДАН СВЕТОГ ТРИФУНА, ЗАШТИТНИКА ВИНОГРАДА

Традиционалним освјештавањем винограда, орезивањем чокота винове лозе, а потом заливањем најбољим прошлогодишњим вином, на манастирском посједу на Савини испоштован је обичај који слави светог Трифуна, заштитника винове лозе и виноградара.

Овом свецу, који је страдао веома млад, приписују се многа чуда.

Како објашњава јеромонах Макарије, игуман манастира Савина, ово је период када се виногради орезују.

– Примиче се прољеће и виноград се разлистава, то је вријеме када се орезује, мада зависи доста и од климе, али углавном је пред сам почетак прољећа. Традиционални је обичај да се лоза залије прошлогодишњим вином, да се потхрани и да почне да расте. Прије тога смо обавили чин освешћења винограда, гдје се читају молитве светом Трифуну, да помогне и заштити виноград од разних штеточина, невремена – прича игуман Макарије.

Орезивањем чокота и заливањем лозе виноградари вјерују да враћају снагу малаксалим садницама након дугог зимског периода.

У обреду орезивања учествовали су и домаћини винограда Обрадовић. Према ријечима Драгана Кеврешана, њихова је обавеза да у име имања, Дан светог Трифуна обиљеже заједно са монаштвом Манастира Савина.

Вјеровања кажу да временске прилике на Дан светог Трифуна казују каква ће бити година. Ако на тај дан падне снијег, година ће бити кишна, ако буде сунчано, биће сушна и неродна. Вјерује се и да након овог дана зима полако почиње да слаби.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here