ДР КОМАР: ОД СУТРА КОВИД АМБУЛАНТА У ИГАЛУ, СТИЖЕ НОВА ИСПОРУКА БРЗИХ АНТИГЕНСКИХ ТЕСТОВА

Из ЈЗУ Дом здравља Херцег Нови обавјештавају да ће од сутра (05. јануара) почети са радом Ковид амбуланта у Игалу, за прегледе и тестирања на КОВИД-19. Тиме ће бити смањен притисак на једину службу овакве врсте у Херцег Новом, казао је за РТХН др Горан Комар, директор Дома здравља Херцег Нови. Како је објаснио, ПЦР тестирање се обавља без прекида, до данас су имали и брзе антигенске а нову испоруку очекују најкасније сутра.

Број дневно обољелих од корона вируса је изузетно висок у последњих неколико дана, што јасно указује да је епидемиолошка ситуација у граду у погоршању. Због екстремног притиска на рад ковид амбуланте, а како би смањили вријеме чекања пацијената, јутрос су импровизовали и други пункт за вађење бриса, објаснио је др Комар.

-Узимали смо брис на импровизованом пункту, на самом углу зграде. Неусловно је, али морао се растеретити притисак на ковид амбуланту. Ова установа, упркос несносном притиску, још увијек има кадровског капацитета који може одговорити захтјевима повећања обима посла са ковид обољелима. Не знам до када ћемо моћи. Због екстремног притиска последњих дана отворићемо амбуланту у Игалу, који је једини простор у нашој установи гдје бисмо могли то одрадити, а остале прегледе обољелих и издавање рецепата базираћемо у главној згради. Да ли је то неопходно, показаће данашњи дан и број пацијената. У том случају, амбуланта у Игалу ће бити затворена за обичне прегледе. Морамо се организовати јер је наша основна дјелатност компромитована од почетка епидемије корона вируса, казао је др Комар.

Свакодневно евидентирају нове случајеве унутар колектива, а разлози су брзо ширење омикрон варијанте али и потпуна неодговорност дијела грађана који не дају јасне и тачне информације о свом здрављу особљу које обавља тријажу.

-Резултат тога је све озбиљније обољевање здравственог кадра. То веома утиче на организацију посла, чинимо највећи могући напор да ангажујемо све расположиве потенцијале. Министарство је наложило да прекинемо коришћење годишњих одмора и на тај начин попуњавамо састав. Надам се да омикрон варијанта протиче овако са блажим клиничким сликама и да ће једина последица бити екстремни притисак на здравствене институције.

Како је објаснио, већина новообољелих су невакцинисани, мада има и пацијената који су вакцинисани са све три дозе, али је њихова клиничка слика блажа.

-Желим да нагласим да је данас већина приспјелих за тестирање брзим антигенским тестом невакцинисана. Свакако да долазе и вакцинисани и то са све три дозе, али њихове клиничке слике су блаже и не очекује се да заврше у некој јединици интезивне његе. Још увијек позивамо грађане да се вакцинишу, казао је др Комар истичући да у Дому здравља имају довољно Фајзер и Синофарм вакцина.

Подсјетио је да нови контигент брзих антигенских тестова стиже данас или сутра, а ПЦР тестирање обављају непрекидно.

Ново радно вријеме Ковид амбуланте погледајте на https://rthn.co.me/produzeno-radno-vrijeme-kovid-ambulante-moguce-otvaranje-i-u-igalu/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here