ВЕСНИ РАДОВИЋ НАГРАДА „МОМЧИЛО ТЕШИЋ“

Књижевна награда „Момчило Тешић“ за књиге објављене током 2020. године додијељена је Весни Радовић из Херцег Новог за збирку поезије „Капутић за промрзле птице“.

Књижевну награду „Момчило Тешић“ додељују књижевне новине „Свитак“ и лист за дечју књижевност „Момчило“ из Пожеге домаћим ауторима књига за дјецу које знатно доприносе разноликости овог сегмента књижевног стваралаштва, а у којима је, према мишљењу жирија, примјетан траг реторике Момчилових јунака, чија непосредност, уз неспутану маштовитост, спаја савремене писце са књижевним наслеђем и младим читаоцима. Међу добитницима ове награде налазе се најугледнија имена овдашње књижевне сцене.

Својом новом збирком „Капутић за промрзле птице“, песникиња Весна Радовић (Херцег Нови, 1966) представља нам се као аутор занимљивих савремених тема и мотива у поезији за дјецу. Њени музикални стихови носе нескривену ноту истинске радости и ентузијазма, која даје аутентични звук и смисао овој збирци маштовитих и разиграних пјесама. Ауторка показује знатно версификаторско умјеће и богату лексику, који наговјештавају њене нове усјпеле књиге у сфери књижевности за дјецу.

Жири у саставу: предсједник Гордана Малетић и чланови Милијан Деспотовић и Бранко Стевановић (члан), једногласно је донео одлуку да књижевна награда „Момчило Тешић“ за књиге објављене током 2020. године буде додјељена Љиљани Крстић за збирку прича „Дворац од ружа“ (Центар за културу и уметност Алексинац, 2020) и Весни Радовић за збирку поезије „Капутић за промрзле птице“ („Просвета“ Београд, 2020). Награда „Момчило Тешић“ за укупно књижевно дело, које се огледа у великом стваралачком доприносу свим књижевним родовима и врстама за децу, додељује се Мошу Одаловићу, књижевнику из Смедерева.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here