ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА: ПЛАНИРАНО ОКО ПЕТ МИЛИОНА ЕУРА ПРИХОДА ЗА 2022. ГОДИНУ

зграда Водовода

У предузећу Водовод и канализација Херцег Нови одређени су приоритети пословања у наредној години. У предлогу Плана и Програма рада са Финансијским планом ДОО „Водовод и канализација“  за 2022. годину, укупни приходи планирани су на 4 милиона 900 хиљада еура, од чега од продаје воде очекују три милиона 800 хиљада еура. Од домаћинстава планиран је приход милион 700 хиљада, од привреде милион 400 хиљада еура, а за коришћење комуналне инфраструктуре 900.000 еура.  Укупне инвестиције ДОО Водовод и канализација предвиђене су на износ од милион 514 хиљада еура.

 Предузеће ће инвестирати 112.000, док се из буџета Општине планира преко милион еура улагања. Потражња Водовода и канализације по тужбама на дан 5. децембар ове године износе милион 113 хиљада еура, највећи дуг привреде је 813.072 еура, што је 73 одсто укупног дуга потрошача према овом предузећу. Дуг грађана износи око 300.680 еура. Укупно планирани расходи су четири милиона 800 хиљада еура, од чега је за бруто плате запослених предвиђено два милиона 120 хиљада еура, за трошкове производних услуга 353 хиљаде, материјал  930 хиљада, амортизације 980 хиљада еура и други. На основу укупних прихода и расхода – за очекивати је финансијска добит од 100.000 еура, наведено је, између осталог, у Плану и програму рада Водовода и канализације Херцег Нови, који ће бити једна од тачака шесте редовне сједнице Скупштине Општине Херцег Нови, заказане за понедјељак, 27. децембра, са почетком у 10 часова.

Један од најважнијих задатака у предузећу Водовод и канализација према Програму рада биће смањење техничких губитака у систему снабдијевања за 10 процената, како би потрошачи у свим висинским зонама  у граду и приградским насељима, током љета имали довољне количине воде.

Већ су почели активности на замјени цјевовода на којима су детектовани велики губици воде на подручју Бијеле и идентификацијом зона са великом потрошњом, као што је Ратишевина. Ове активности су дио стратешког плана за смањење губитака, које ће бити интензивиране у наредној години. Реализација акционог плана подразумијева увезивање свих сектора предузећа, службе наплате, правне до радне јединице водоводне мреже, детекције, баждарнице и лабораторије. Рачунају да ће велики број кварова на мрежи, са процјеном од 2.100 бити неизбјежан и у 2022. години. 

Такође, планирају изградњу резервоара  код Цркве Св. Неђеље у Каменарима, са израдом пројекта до краја јануара, да би изградња била окончана да краја јуна наредне године. Недостатак резервоарског система је проблем водоснабдијевања овог дијела ривијере.  Резервоар у Каменарима би елиминисао дневне флуктуације, које су доводиле до искључења воде у дијеловима система. Очекују да ће у сарадњи са Општином Херцег Нови уредити водозахват изворишта Опачица како би добио адекватну еколошку заштиту са санитарно – техничким мјерама, које доликују најзначајнијем локалном водном ресурсу. У индикаторима за вредновање и функционисање водоводног система се, између осталог,наводи да је неприходована вода у сталном опадању, а за 2022. годину се планира на 30 метара кубних по потрошачком мјесту. Губици односно неприходована вода по км мреже на дан у 2017. години износила је 96,4 одсто, у 2018. 83,48; у 2019. је било 84,97; у 2020. години 82,89 у овој години 79,28 одсто, па се за 2022. годину предвиђа 78,9 процената…

У наредној години очекују да ће планираним инвестицијама и активностима на санацији мреже значајно  унаприједити пословни амбијент и конкуретност  доо Водовод и канализација Херцег Нови.    

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here