СИ РАЗГОВАРАО СА ШОЛЦОМ О ПРОДУБЉИВАЊУ ВЕЗА КИНЕ И ЊЕМАЧКЕ

РТХН у сарадњи са глобалном кинеском медијском кућом CCTV News Content Co. Ltd реализује серијал видео записа и прича из НР Kине.

Кинески председник Си Ђинпинг, у телефонском разговору са новим њемачким канцеларом Олафом Шолцом у уторак, истакао је да су кинеско-њемачки односи кључни за сарадњу Кине са Европском унијом и изразио наду да ће везе Кине са Њемачком наставити да се продубљују.

Шолц је постао њемачки канцелар 8. децембра, чиме је окончано 16 година владавине Ангеле Меркел. У телефонском разговору, Си је још једном честитао Шолцу на инаугурацији.

Си је рекао да ће следеће године бити обиљежено 50 година од успостављања дипломатских односа између двије земље и позвао обје стране да теже новом развоју кинеско-њемачких односа.

Председник Кине је казао да двије стране треба да посматрају своје везе са стратешке тачке гледишта и да здраве билатералне везе нису само у фундаменталним интересима двије земље и њихових народа, већ су и корисне за глобални мир и стабилност.

– Двије стране треба да третирају национални развој као могућност и одржавају размјену на високом нивоу, како би усмјеравале будући развој кинеско-њемачких односа и унаприједили билатералну сарадњу у различитим областима – истакао је Си, и додао:

– Кина је већ пету годину заредом највећи трговински партнер НЊална економија како би се даље подстакао раст трговине услугама.

Си је изразио наду да Њемачка може да унаприједи своју сарадњу са Кином у оквиру Иницијативе „Појас и пут“, како би користила земљама дуж руте теретних возова и побољшала повезаност Евроазије.

Кинески предсједник је закључио да двије стране треба да раде заједно на суочавању са изазовима и давању новог доприноса глобалном управљању.

Шолц је, са своје стране, поновио Сијев предлог о продубљивању пријатељства и сарадње између Кине и Њемачке.

Он је похвалио блиску сарадњу двије стране у трговини, суочавању са глобалним изазовима и блиским размјенама о регионалним питањима као што су Авганистан и Иран, рекавши да они заједно чине три стуба за одрживи развој кинеско-њемачких односа.

– Њемачка страна је спремна да унаприједи прагматичну сарадњу у чистој енергији, дигиталној економији и трговини услугама и да третира односе Кине и ЕУ на конструктиван начин – рекао је Шолц.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here