ДВОРАНА „ПАРК“ У ПРОЈЕКТУ ДИГИТАЛИЗАЦИЈЕ

Директорица Филмског центра Црне Горе, Александра Божовић и министарка просвјете, науке, културе и спорта, проф. др Весна Братић, потписале су уговоре о суфинансирању пројекта дигитализације позоришних и биоскопских дворана у центрима за културу шест црногорских општина. Потписница уговора је и директорка ЈУК Херцег Фест Гордана Поробић Крцуновић као и директори општинских установа културе: Небојша Рубежић, директор Центра за културу Пљевља, Миленко Мићановић, директор Центра за културу Плужине, Слободанка Ивановић, директорица Центра за културу Беране, Горица Илинчић, директорица Центра за културу Колашин и Радинко Крулановић, директор Никшићког позоришта.

Министарка Братић је након потписивања уговора казала да ће техничко-технолошко унапређење сала које обављају приказивачку дјелатност у Црној Гори, увести најсавременије дигиталне технологије, обновиће и стандардизоваће биоскопске мреже, а биће подстицај развоја техничке базе кинематографије, као и едукације и стручне обуке запослених у установама културе. Она је истакла да су то приоритети препознати Законом о кинематографији и Националним програмом за развој кинематографије за период 2018-2023.

Овај пројекат, нагласила је министарка Братић, само један у низу успјешних подухвата који су пред ресорним Министарством и Филмским центром, а који ће, засигурно оснажити заједничку перспективу и изњедрити многе прилике на путу успјешне сарадње.

Директорица Филмског центра Црне Горе, Александра Божовић, казала је да се овим важним пројектом решава питање неопходне инфраструктуре којом ће сале установа културе у Пљевљима, Плужинама, Никшићу, Херцег Новом, Колашину и Беранама добити савремено опремљене просторе за реализацију приказивачке дјелатности.

-Тиме се, у првом реду, настоји директно утицати на развој кинематографије у Црној Гори, посебно у општинама које до сад нијесу имале адекватне услове за развој филмске публике, саопштила је Божовић.

Пројекат дигитализације приказивачких сала је наставак једне од посебно значајних активности кооперације Министарства просвјете, науке, културе и спорта и Филмског центра Црне Горе, али и поменутих општина, чиме се дугорочно доприноси развоју црногорске кинематографије и њеном јачању.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here