ОД ДАНАС НА СНАЗИ ОДЛУКА ЕК О ПРИЗНАЊУ ЦРНОГОРСКЕ ДИГИТАЛНЕ КОВИД ПОТВРДЕ

Од данас је на снази Одлука Европске комисије којом се црногорска дигитална ковид потврда званично признаје и она ће бити повезана са системом Дигиталног ковид сертификата ЕУ. То ће црногорским грађанима омогућити слободније путовање у земље Европске уније.

ЕУ ће прихватити црногорски ковид сертификат под истим условима као и ЕУ дигитални ковид сертификат.

У објави ЕК се дадаје и да је истовремено Црна Гора пристала да прихвати ЕУ дигитални Ковид сертификат за пристигле држављане ЕУ.

Како је раније најављено, сваки држављанин Црне Горе који је вакцинисан Фајзер и АстраЗенека вакцином (и све остале које признаје Европска агенција за љекове) моћи ће уз приказ QР кода са потврде, и у папирној и електронској форми, слободно прелазити границе ЕУ.

Генерални секретар Министарства здравља Александар Секулић појаснио је прошле недјеље, најавлљујући признавање црногорског ковид сертификата, да грађани треба да знају да је ЕУ дигитална потврда валидна 14 дана од посљедње дозе вакцине, док је ПЦР тест валидан 72 сата, а брзи антигенски тест 48 сати.

Грађани који су пребољели КОВИД 19 и којима је прошло више од 10, а мање од 180 дана од позитивног ПЦР теста такође испуњавају услов за слободно коришћење ЕУ дигиталног КОВИД сертификата.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here