НЕВЕНКА МИТРОВИЋ ДОБИТНИЦА НАГРАДЕ „ДР НИКО СИМОВ МАРТИНОВИЋ“

Дугогодишња директорица ЈУ Градска библиотека и читаоница Херцег Нови, Невенка Митровић, затим Маријан-Машо Миљић и мр Босиљка Цицмил добитници су највишег признања црногорских библиотекара – награде ,,Др Нико Симов Мартиновић“ за 2016/2018. и 2018/2020. годину.

Свечану додјелу награда , у сусрет Дану библиотекара Црне Горе,  организовало је Удружење библиотекара Црне Горе у сарадњи са  Националном библиотеком Црне Горе ,,Ђурђе Црнојевић“ на Цетињу.

Директорица Националне библиотеке Црне Горе „Ђурђе Црнојевић“ мр Драгица Ломпар је истакла да „њихов предани вишедеценијски рад, који се као збир најважнијих појединачних резултата сабрао у данашњи догађај, служи на част библиотечкој и укупној културној јавности Црне Горе.

-Иако је давно речено да ,,ствараоци нијесу добре судије својих дјела” сматрам да ви с поносом можете рећи да сасвим заслужено добијате јавно признање за допринос струци и њеној друштвеној афирмацији -казала је Ломпар.

Предсједница Удружења библиотекара Црне Горе, Јасмина Бајо, подсјетила је учеснике на историјат и дјеловање Удружења библиотекара Црне Горе, најстарије струковне организације у Црној Гори.

– Свакако покушавамо да  наставимо нашу мисију и у доба транзиције, економске и здравствене кризе, да очувамо достојанство професије и останемо незаобилазно уточиште и подршка онима који су у сталној и неисцрпној потрази за знањем, културом, образовањем, науком, креативношћу и умјетношћу. Сасвим свијесни да се нико осим нас неће борити за нас и за бољу позицију наше струке у друштву-поручила је Бајо.

Комисија за награде  Удружења библиотекара Црне Горе је радила у саставу: мр Снежана Војвода, предсједница и чланови Славица Гленџа, Оливера Тодоровић, Љиљана Ћуковић и Алија Реџематовић.

Мр Снежана Војвода је рекла да су добитници награде особе које су апсолутно предани и посвећени своме послу и професији, истакнути представници савременог црногорског библиотекарства који су увијек били мотивисани да, одолијевајући изазовима пред којима се црногорско библиотекарство налазило – и још увијек се налази, стручно и одговорно раде на свом  професионалном усавршавању, на прихватању и конкретној примјени савремених токова у струци и тиме дали немјерљив допринос и печат библиотечкој дјелатности.

У име награђених, Маријан-Машо Миљић  је казао да су све троје настојали да дају максимални допринос у пракси и теорији, у границама могућности као изданци свога времена, црногорском библиотекарству и библиотекама у којима се одвијао њихов радни вијек.

-Срећни смо што је жири између толико библиотечких радника и библиотека препознао и оцијенио наш рад као допринос нашој библиотечкој струци, еснафу уопште, на чему смо врло захвални, казао је Миљић.

Догађају су осим лауреата, присуствовали и чланови Управног одбора и Комисије за награде Удружења библиотекара Црне Горе и колеге из Националне библиотеке.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here