IZDATA BIJELA KNJIGA O DEMOKRATSKOM NAPRETKU HONGKONGA

RTHN u saradnji sa globalnom kineskom medijskom kućom CCTV News Content Co. Ltd realizuje serijal video zapisa i priča iz NR Kine.

Kancelarija za informisanje Državnog savjeta Kine izdala je Bijelu knjigu pod naslovom „Hongkong: demokratski napredak u okviru jedne zemlje, dva sistema“.

U Bijeloj knjizi su predstavljeni sveobuhvatan pregled nastanka i razvoja demokratije u Specijalnom administrativnom regionu Hongkongu, kao i principi i stavovi centralne vlade.

Pod britanskom kolonijalnom vladavinom, u Hongkongu nije bilo demokratije, navodi se u Bijeloj knjizi.

Bijela knjiga je istakla da je kineska vlada nakon obnove suvereniteta nad Hongkongom sprovela osnovnu politiku „jedna zemlja, dva sistema“ i uspostavila demokratiju u regionu.

Centralna vlada Kine je od tada pružala stalnu podršku regionu u razvoju njegovog demokratskog sistema.

– Odlučnost, iskrenost i napori Komunističke partije Kine (KPK) i kineske vlade u tom cilju ostali su dosljedni i očigledni u očima svih objektivnih posmatrača – navodi se u Bijeloj knjizi.

Činjenice dokazuju da su antikineske snage u Hongkongu i spoljne snage koje stoje iza njih odgovorne za ometanje napretka demokratije u Hongkongu, navodi se u Bijeloj knjizi.

Kako bi stavili tačku na politička previranja u Hongkongu posljednjih godina, KPK i centralna vlada donele su niz značajnih odluka.

U skladu sa nizom odluka preduzete su mjere, uključujucći jačanje sveobuhvatne nadležnosti centralnih vlasti nad HKSAR-om u skladu sa Ustavom i Osnovnim zakonom, što je vratilo red u region, ali i demokratski proces na put zdravog razvoja.

Bijela knjiga je pozdravila politiku „jedna zemlja, dva sistema” kao kreativnu inovaciju KPK-a i kineske vlade koja se pokazala kao veliki uspjeh u Hongkongu.

– Svojom političkom vizijom, KPK i kineska vlada su uvjerene u dugoročni uspjeh socijalističkog sistema u matičnom dijelu zemlje. One su podjednako sigurne u dugoročni uspeh u Hongkongu u kome se sprovodi kapitalistički sistem i oblika demokratije koji odgovara njegovoj realnosti – navedeno je u Bijeloj knjizi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here