UPOZORENJE VODOVODA: ZAŠTITITE VODOMJERE OD SMRZAVANJA

Smrzavanje dijelova unutrašnjih vodovodnih instalacija najčešći je razlog zbog kojeg građani ostaju bez vode tokom zimskih mjeseci. Samo prošle zime Tehničkoj službi preduzeća Vodovod i kanalizacija DOO prijavljeno je blizu tri hiljade  slučajeva smrzavanja vodomjera i vodovodnih instalacija.

Kako bi bili spriječeni nepotrebni problemi prouzrokovani smrzavanjem i dodatno opterećivanje kućnih budžeta izdvajanjem za popravke instalacija i vodomjera, iz ovog preduzeća upozoravaju građane i zajednice etažnih vlasnika da blagovremeno preduzmu potrebne mjere zaštite.

Najveća vjerovatnoća smrzavanja vodovodnih cijevi i vodomjera je na mjestu gdje su instalacije najpliće zakopane,u šahtovima bez poklopca, kao i u zidovima objekata koji se ne griju.

Kako bi se spriječilo smrzavanje vodomjer je potrebno obložiti odgovarajućim termo-izolacionim materijalom, npr. stiroporom, staklenom vunom, starim krpama, kartonom i sl.

– Preporučujemo potrošačima da provjere da li su vodomjerni šahtovi dobro zatvoreni, da isključe dvorišne česme, a vodovodne  instalacije koje vode do česama, garaža, šupa i izdvojenih objekata koji se ne griju isprazne  i zavrnu dotok vode, ili ih  toplotno izoluju  kako ne bi došlo do smrzavanja vode u instalacijama – navode iz Vodovoda.

Zaštitu je potrebno postaviti na taj način da je naš radnik može jednostavno skloniti i očitati stanje na vodomjeru.

U slučaju smrzavanja troškove popravke instalacija i zamjene vodomjera snosi potrošač, napominju iz Vodovoda. Ukoliko dođe do smrzavanja, instalacije i vodomjer  će se najbrže odlediti isparavanjem tople vode u zatvorenom oknu sa spuštenim poklopcem. Zamrznute instalacije  se ne smiju odleđivati direktnim polijevanjem toplom vodom niti korištenjem otvorenog plamena.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here