КУПОВИНОМ ХТП БОКА БРКОВИЋ ОШТЕТИО ДРЖАВУ ЗА 50 МИЛИОНА ЕУРА

Специјално државно тужилаштво окончало је предмет о куповини ХТП Бока и утврдило, како пишу Вијести, да је Вектра Монтенегро оштетила државу око 50 милиона еура. Одлука СДТ-а, како наводи тај лист, биће објављена за неколико дана.

Боку је прије 14 година је купила компанија Вектра Монтенегро, Драгана Брковића, као прворангирани понуђач на тендеру за продају 59,4 одсто државних акција. Већински удио коштао је 22 милиона еура, а нови власник се обавезао да ће у наредне три године у развој предузећа инвестирати 60 милиона еура, најављујући још 14 милиона еура инвестиција. Брковићева компанија се тада обавезала да улаже 100 хиљада еура годишње у развој спорта у Херцег Новом, а исто толико у изградњу и унапређење комуналне инфраструктуре. Драган Брковић је од мађарских компанија купио и удио од 33 одсто ХТП Бока, што му је омогућило да у том предузећу оствари контролу са око 92 одсто власништва. Основано је предузеће Вектра Бока које је 2015. године отишло у стечај због дуга од четири милиона ЦКБ. Умјесто планираних инвестиција, срушен је хотел Тамарис, девастиран хотел Игало, у Плажу није уложено ништа, а преко 100 радника је остало без посла. План реорганизације почео је да се примјењује 2017. године а њиме је за намирење повјерилаца у износу од преко 25 милиона еура предвиђена продаја имовине.

Бивши радници херценовске фирме Вектра Бока су прошле године предали кривичну пријаву Специјалном државном тужиоцу, како су навели, “за злочиначко удруживање и организовани криминал,на штету бившег акционарског друштва ХТП Бока сада АД Вектра Бока Херцег Нови.
-У исценираној отимачини хотела, ресторана, мотела и друге имовине бивше ХТП Бока посебно указујемо на неспорну чињеницу да је организована криминална група пребацила на Вектра Боку обавезу од 23.700.000 еура, које кредите је добила Вектра Монтенегро од ЦКБ. То се види из Плана реорганизације који је потписао Блажо Јованић (предсједник Привредног суда) -наведено је, између осталог, у кривичној пријави.

У допуни кривичне пријаве затражили су од тужилаштва да преиспита приватизацију јер сумњају да Вектра Монтенегро за Боку није платила ни цент. Радници тврде и да је Брковић отуђио пет милиона еура од продате имовине у Херцег Новом које је пребацио на фирму Вектра Инвестментс.

Из Вектра Боке недавно су за РТХН казали да је новац пребачен на Вектра Инвестментс јер је рачун Вектра Боке у континуираној блокади те да су од тих пет милиона три резервисана за ОТП банку као разлучног повјериоца а два за намирење повјериоца трећег исплатног реда.

Међутим радници сматрају да је тих пет милиона враћено, Вектра Бока је могла намирити све повјериоце али и вратити дуг Пореској управи због кога је рачун у блокади.

-На овакав начин они изигравају повјериоце, укључујући и бивше и садашње раднике, ПУ и државу – тврде бивши радници.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here