ПОЛЕДИЦА: ЗНАЧАЈАН ФИНАНСИЈСКИ ПРИЛИВ ПО ОСНОВАМА ПРАВОСНАЖНИХ ПРЕСУДА

За разлику од претходних година када се из буџета Општине издвајало много новца на основу правоснажних судских пресуда, ове је ситуација повољнија. Наплаћено је 156 хиљада, док је с друге стране исплаћена 41 хиљада на име потраживања из парничних поступака.

Из Дирекције за имовину и заступање кажу да су задовољни овом годином јер су успјели да на основу правоснажних пресуда наплате значајана финансијска средства.

Недавно је окончан и спор на основу којег ће наплатили 365.000 еура, информише директорица Дирекције, Јелена Поледица.

– У овој години смо наплатили 156  000 еура. Имали смо успјешну годину, у смислу да смо у неколико поступака, који су у овом тренутку правоснажно окончани, а гдје је постојала тужба против Општине Херцег Нови, успјешно одбранили Општину и ту су износи потраживања преко милион 300.000 еура. Ти поступци су сада по ревизији пред Врховним судом Црне Горе – објашњава она.

Највише покренутих парничних поступака против општине односи се на наканду штете и утврђивања права власништва.

– Општина Херцег Нови је, у дијелу који се тиче изгубљених парничних поступака који су наплаћени у овој години, до сада исплатила износ од неких 41.000 еура. Радило се о основама накнаде штете. Такође смо прије неколико дана примили правоснажну другостепену пресуду, која је на износу од неких 30.000 еура. То је из основа исплате накнаде за изузето земљиште у претходним деценијама, прије 90-их година – наводи Поледица.

У овој години, како је казала, није било много захтјева због уједа паса луталица. У ранијем периоду установљена је пракса да се ови случајеви рјешавају медијацијом, јер су судски трошкови често били већи од саме накнаде штете. 

– Због тога сада, а и због чињенице да је медијативни поступак дефинисан прописима као једна обавезна фаза, не чекамо окончање парничних поступака, већ покушавамо то да ријешимо мирним путем, тако да су сада ти износи значајно нижи. У овој години смо имали пет захтјева по том основу, а у принципу је и претходних година било десетак – казала је Поледица.

У 2021. години покренуто је 30 парничних поступака, од чега 25 по тужби странака док је Општина покренула пет. Локална управа одлучивала се на тужбе због потраживања која нису могли мирним путем наплатити.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here