ЗАШТИТА ИЗВОРИШТА ОПАЧИЦА ЗА КАПИТАЛНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ

Водоизвориште Опачица

Пројекат санитарне заштите изворишта Опачица, који  већ годинама угрожавају отпадне воде, требало би да буде на списку капиталних инвестиција општине Херцег Нови, предвиђених  да се реализује  током  наредне године, очекују мјештани Зеленике и Kута. 

Према ријечима предсједника Мјесне заједнице Зеленика – Kути Предрага Вујновића, дуго се чека на регулисање отпадних вода, којем гравитира око 600 домаћинстава на овом подручју. Пројекат сваке године кандидују за буџет.

– То је велики пројекат и за општину Херцег Нови, вриједан од 600.000 до милион еура, а ријеч је комплетној заштити изворишта Опачица и изградњи канализационе мреже. То не може Општина сама да ради. Сви се залажемо да пројекат заживи, да вода буде чиста. Важно је што хитније да то радимо. Јер, ако чекамо да се Опачица загади онда нам је „џаба работа“.  Очекујем да ће наредне године пројекат да уђе у капиталне инвестиције и јавне радове.

Директорица ДОО Водовод и канализација Херцег Нови Оливера Доклестић казала је да су радници у претходном периоду уредили  објекте, машинску салу, јавне површине и читаво чвориште у зони водоизворишта  Опачица. При крају је сређивање документације за водопривредну дозволу  у зони заштите Опачице, најзначајнијег водног ресурса, поред Филтер станице у Мојдежу.

 Подсјећамо, да  се деценију прича о успостављању прве, друге и треће зоне заштите Опачице. Ово је након Мојдежа примарна тачка нашег локалног водоводног система. Одавде се свакодневно у љетном периоду  црпи између 80 и 140 литара воде у секунди. Смањењем губитака у градском  систему у херцегновском Водоводу су углавном успјели да употребу Опачице сведу на период од краја јуна до краја августа, док се у осталим мјесецима, не користи.

-Oдлука о зонама санитарне заштите изворишта Опачица  2010. године је, из формалних разлога, суспендована. Промијенила се и законска регулатива. Успоставили смо везу са министарством за пољопривреду и водопривреду, чији су представници били код нас, казала је раније Доклестић. 

Поручила је да се Опачица мора чувати, јер је вода незамјењив ресурс: 

Бунар пет ће бити изолован са инфо – таблама да нема прилаза. Проблем је саобраћајница која је подијелила дио водозахвата и два бунара са друге стране.   

Највјероватније ће се активирати зоне заштите по Одлуци из 1998. године. Геометар је добио задатак да по тим границама извуче координате, то ће бити геореференцирано и унесено у планску документацију.

Доклестић је навела шта је све урађено како би се створили предуслови за добијање водопривредне дозволе:

– Пописано су сви објекти – у зони захвата 2 и 3 има 500 септичких јама. То мора да буде озбиљан програм. У зони два на 500 метара од  уже зоне извора, неће се моћи радити или ће се моћи  под строгим правилима да буду урађени блиндирани  био-пречистачи,  да не би било биолошког загађења. Такође, пописани су сви потенцијални загађивачи. Узети су узорци  ради испитивања квалитета земљишта, како би знали шта се све спирањем  убацује у овај водозахват. Пописали смо пољопривредна добра и газдинства и на ширем ареалу. То мора да буде озбиљан програм, објаснила је Доклестић. 

Она је додала да ће требати нешто што Опачица није до сада имала. То је снимање хидрогеолошког стања. Требало би да ангажују реномирану фирму, која се тиме бави, да дефинишу шта је сливно подручје, колика  количина воде улази да прихрањује Опачицу.

– Опачица је једна подземна каверна, којој не зна се тачан облик, тако да је ово смањење нивоа релативна ствар – да ли улази у неку врсту лијевка или да ли ће да наиђемо на неке веће подземне количине. Водовод је ангажован на овим досадашњим активностима, поставили су и потпорни зид, док би се требало да уреди цијели поток, подсјетила је Доклестић.

Очекује се да се уреди каналисање корита потока  и обезбиједи већа заштита од плављења, у што је увјерен и предсједник МЗ Зеленика- Кути Предраг Вујновић, који истиче да је Општина помогла  и Комунално стамбено предузеће је очистило корито, тако да ова рјечица неће више плавити  Кутско поље, као што је био случај претходних година, у вријеме обилних падавина, када није било очишћено корито и уклоњени наноси испод Џоровог моста. Зоне око водоизворишта Опачица требало би да заокруже подручје, које се максимално штити од свих негативних утицаја и нарушавања животне средине.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here