ПКЦГ: МЈЕРЕ ПОДРШКЕ ДОБРЕ, ОТКЛОНИТИ БАРИЈЕРЕ ЗА ПРИМЈЕНУ

Туристички посленици подржали су нове Владини мјере за ублажавање посљедица пандемије коронавируса усмјереним ка грађанима и привреди, уз оцјену да ће допринијети очувању ликвидности, радних мјеста, као и опоравку и расту пословне активности. Апелују да се пословним субјектима који су ушли у репрограм обавеза отклоне препреке да користе бенефите подршке.
На сједници Одбора туризма и угоститељства Привредне коморе Црне Горе је поред четвртог пакета економских мјера, презентована и информација о пројекту Регионални фонд за изазове (РЦФ), те анализа дуалног образовања за период 2017-2020. године.
Посебно важним сматрамо наставак субвенција на зараде, повећање њиховог износа, одлагање пореза и доприноса на зараде и подршку новом запошљавању, као и наставак подршке привреди у дијелу кредита ИРФ-а и пословних банака , саопштио је предсједник Одбора Ранко Јововић.

Одбор је позвао да се додатно размотри остваривање захтјева за субвенцију у износу од 100 одсто минималне зараде за све запослене у некој од угрожених дјелатности, независно од датума оснивања фирме. Потребно је размотрити додатна проширење листе угрожених дјелатности и увођење пробног рада за новозапослене којима се субвенционира зарада.

У Уредби и условима за одлагање наплате доспјелих пореских и непореских потраживања треба измијенити период репрограма обавеза од 1. јуна до 31. децембра 2020. године, сматају туристички посленици. Лимит додијељене државне помоћи који је пакетом мјера одређен на 800.000 еура потребно је повећати на 1,8 милион еура у складу са новим привременим оквиром државне помоћи за подршку привреди током пандемије ковид-19, који је усвојила Европска комисија почетком фебруара.

Јововић је позвао да се имплементирају краткорочне и реализују дугорочне мјере из трећег пакета које имају развојни карактер и посебно су значајне за диверзификацију црногорске привреде.
-Доносиоци одлука у наредном периоду би требало да размотре могућност смањења оптерећења по основу рада (доприноса), чиме би се утицало на повећање зарада запослених и ослобађање средстава послодавцима за потенцијална нова запошљавања и инвестиције.

  • Потребно је измијенити Закон о порезу на непокретности чиме ће се утврдити мањи распон пореске стопе, тако да горња граница износи 0,5% тржишне вриједности непокретности, и на тај начин онемогућити различит фискални третман привредних субјеката у зависности од тога у којој општини послују – закључио је Одбор.

Привредници су такође оцијенили да су превисоке тарифе које од њих наплаћује Организација за заштиту права аутора музике ПАМ, па је иницирано формирање радне групе која ће преговарати са овом Организацијом око новог тарифника.

На одбору је истакнуто да дуално образовање обезбјеђује услове за стицање, усавршавање иразвој компетенција ученика у складу са потребама тржишта рада, а послодавцима омогућава да образују квалификовану радну снагу према сопственим потребама. У школској 2020/2021. години, 784 ђака похађа наставу у оквиру дуалног система образовања.

Пројекат „Регионални фонд за изазове“ (РЦФ), вриједан 25,5 милиона еура, намијењен је развоју стручног образовања, чиме ће се се обезбиједити већа стручност радне снаге прилагођена потребама тржишта рада. састанку Одбора присуствовао је и Шпетим Турку, предсједник Удружења туризма Косова,а представљено је и пословање коппаније „Mile Bacci“, cцрногорског произвођача сладоледа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here