СЗС: ПРЕПОРУКА ГРАЂАНИМА ДА СЕ НА ВРИЈЕМЕ ПРИПРЕМЕ ЗА СЕЗОНУ ГРИЈАЊА

Сезону гријања требало би дочекати спремно, а један од основних услова је да се провјери исправност димњака и инсталације у домаћинствима и објектима, који користе ложење на дрва и друге енергенте.

Према ријечима командира Службе заштите и спасавања Општине Херцег Нови Златка Ћировића, сваку годину пред грејну сезону, праве план активности за службу.

– То је у сврху едукације грађана, како да припреме димњаке, да складиште огревни материјал. С обзиром да доста грађана користи и електричну енергију, важно је да објаснимо да електричне инсталације и уређаји морају да буду исправни. На основу наше статистике произилази да се доста пожара  дешава управо у овом  периоду, напомиње Ћировић:

Посљедица је неадекватно одржавање димњака и складиштење материјала, који се користи за грејну сезону. Многе инсталације су дотрајале и захтијевају замјену, о чему би требало да поведу рачуна:

– У овом периоду правимо плакате и покрећемо иницијативу преко медија да скренемо пажњу грађанима, какве све посљедице могу да произведу такве ствари, када се неадекватно одреагује, а веома је значајно за домаћинства, оцијенио је Ћировић.

Препоручује као превасходну активност да се димњаци квалитетно очисте:

– Јако је битно да горивни, односно, огревни материјал, који се користи, да се складишти на засебном мјесту, не у склопу самог објекта,  да се провјетравају подрумске просторије, да им буде адекватан приступ, у случају пожара или неког акцидента да ватрогасне службе могу да одреагују и спрјече неке нежељене посљедице, препоручио је Ћировић.  

Наводи да је свака годишња контрола  битна за електричне уређаје, да се инсталације доведу у стање по стандардима. Зато постоје службе које се тиме баве, да не би долазило до кратких спојева, које изазивају пожар.    

Ћировић је позвао грађане да се припреме за ову сезону гријања. У  Служби заштите и спасавања, на располагању су свима за детаљне информације, које би биле од користи да предузму одговарајуће мјере у циљу превенције од пожара. У Ватрогасном дому на располагању је дежурни број телефона 123  који је у функцији 24 часа.   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here