KOVAČEVIĆ: U PRIPREMI PROJEKAT REGIONALNOG RECIKLAŽNOG CENTRA

Selekcija i upravljanje otpadom od plastike i papira bili su centralne aktivnosti posjete Beču delegacije Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma sa kolegama iz komunalnog sektora iz opština Nikšić, Kotor i Herceg Novi.

Kako je za RTHN kazao v.d. direktor Agencije za igradnju i razvoj Aleksandar Kovačević, delegacija je obišla nekoliko fabrika na obodu glavnog grada Austrije i upoznala cijeli proces odlaganja otpada.

– Vidjeli smo kako se to sve prerađuje. Od primarne selekcije koju obavljaju građani, preko sakupljanja, do lagerovanja na jednoj lokaciji i samog proizvoda od plastike. Čitav ciklus prerade i sakupljanja smo obišli – navodi on.

Kovačević ističe da u Austriji selektuju posebno papir, plastiku, staklo i organski otpad, te da je akcenat stavljen upravo na tu primarnu selekciju, koja kreće iz domova korisnika.

Ideja je da se takva praksa prenese i kod nas, zbog čega je pokrenuta procedura izmjene zakona, koja bi trebalo da bude usvojena do početka naredne godine, kako bi se krenulo u projekat regionalnog reciklažnog centra, tvrdi Kovačević.

– Kao zemlja smo mali kada je riječ o broju stanovnika i ne možemo da proizvedemo toliko otpada da bi reciklažni centar bio rentabilan, zbog čega i idemo u projekat regionalnog – objašnjava Kovačević i dodaje da će građani imati vremena da se prilagode novoj praksi odlaganja otpada.

U zemljama zapada postoji i sistem nagrađivanja korisnika koji selektuju otpad, a Kovačević je mišljenja da bi to umnogome promijenilo svijest građana.

– Mislim da će uskoro biti smanjena i upotreba kesa u supermarketima. Imaćemo samo one najmanje, najtanje kese, neće biti više onih velikih. Ide se ka tome da se smanji produkcija kesa i sve te plastične ambalaže koja ugrožava životnu sredinu – smatra on.

Kovačević je objasnio da se selektovani otpad koristi kao resurs, ali da je potrebno sve odvajati na nivou domaćinstva, jer plastika se ne može iskoristi ukoliko se kontaminira uljima i sličnim organskim otpadom.

Delegacija iz Crne Gore u Beču je boravila na poziv jedne od vodećih evropskih kompanija za posredovanje u zbrinjavanju otpada, Interseroks, koja je prisutna u Sloveniji i Hrvatskoj, a uključena je u sistem koji obavezuje sve proizvođače, uvoznike i distributere da ispune svoju obavezu i omoguće da se ambalaža vrati na neki način u ciklus proizvodnje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here