ЕКИПА ОШ “ДАШО ПАВИЧИЋ” УЧЕСНИК СВЈЕТСКИХ СПОРТСКИХ ИГАРА МЛАДИХ У БЕОГРАДУ

На Свјетским спортским играма младих – Школаријади, која се ове године одржава у Београду од 11. до 19. септембра, међу око 2500 спортиста школараца наћи ће и основци из Херцег Новог. Ријеч је о школској кошаркашкој екипи дјевојчица ОШ “Дашо Павичић”, која  је прије двије године била побједник школског такмичења у Црној Гори и изборила визу за учешће на овој спортској смотри.

У ОШ “Вук Караџић” у Подгорици, у присуству представника Управе за спорт и младе и Министарства просвјете, науке, културе и спорта, обавиће се презентација и испраћај школских спортских екипа  Црне Горе.

– Свјетске спортске игре у Београду организоване су први пут у историји Међународне школске спортске федерације. Овај мултиспортски догађај окупиће такмичаре из чак 42 земље свијета, а поред такмичарског програма биће организовани семинари и радионице, планирани су и разни културни програми а Црна Гора ће, као и све земље учеснице имати прилику да кроз манифестацију “Ноћ нација“ представе своју државу, своју културу традиционалне вриједности – рекао је професор Будо Вукићевић, предсједник Црногорског школског спортског савеза.

Као Олимпијске игре и Школаријада је због пандемије Ковида одложена за годину, а младе кошаркашице наставника –тренера Жељка Милићевића које су и чланице ЖКК Приморје: Сања Павловић, Сара Ђуровић, Александра Драгићевић,Лана Мијајловић, Марија Шћекић, Тијана Таталовић, Марина Грујић, Ања Мандић, Љубе Андрић, Анастасија Ђедовић, Леа Газдић и Јана Јевтовић покушаће да постигну што бољи резултат у свјетској елити.

Први пут у историји школског спорта на једном мјесту, у главном граду Србије, окупиће се основци из цијелог свијета, како би се такмичили у 14 спортова (дјечаци и дјевојчице). Учесници прве историјске Школаријаде надметаће  се у атлетици, бадминтону, кошарци, баскету 3 на 3, шаху, фудбалу, џудоу, каратеу, оријентирингу, пливању, стоном тенису, теквонду, рвању и одбојци.

Сви такмичари биће смјештени у Београду, у којем ће се уосталом одржати такмичења у већини спортова, изузев оријентиринг – Космај, атлетика – Сремска Митровица и карате – Панчево.

Боје црногорског школског спорта на Свјетском првенству поред кошаркашица из Херцег Новог браниће одбојкашице ОШ “Југославија“ из Бара  и шахисткиње из ОШ “Штампар Макарије“ из Подгорице.

Како је за РТХН казао Милићевић, циљ ISF U15 Свjетских школских спортских игара, или једноставно Школаријаде, није искључиво такмичење.

– Основицма из цијелог свијета дан ће бити испуњен дружењем, забавним и едукативним спортским програмима, као што је „fun&skill“ зона која ће на доњем Калемгдану током четири дана бити на располагању такмичарима. Дио овог догађаја је и велики форум о школском спорту који ће бити одржан 15. септембра, а за исти дан планирано је и Вече нација, као и званично отварање Школаријаде – казао је он

Милићевћ је нагласио да његове дјевојке иду на турнир да покушају да покажу колико вриједе и могу постићи у свјетској конкренцији

Према ријечима предсједника Међународне Федерације за школски спорт Француза Лорана Петринка, од кључног значаја за Међународну спортску федерацију је да се обрати млађим ученицима, јер је изузетно важно помоћи им да од малих ногу успоставе здрав начин живота, стекну и развију лидерске способности, открију такмичење, а такође и стекну боље разумевање свијета.

– Ово су главни разлози због којих смо одлучили да покренемо ISF U15 Свјетске школске спортске игре, у чему је велику улогу одиграо Савез за школски спорт Србије. Показали су иницијативу и желимо да им се захвалимо на томе. Радујемо се сусрету са свима вама у Београду – истакао је он.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here