NAUČITE RETORIČKE VJEŠTINE U BESPLATNOJ ŠKOLI RETORIKE SVETLANE GRADINAC

Mala škola retorike, koju će voditi  ugledna profesorka Svetlana Gradinac, dobitnica nagrade „Ben Akiba“ za retoriku, biće organizovana u Paviljonu Gradske muzike Herceg Novi od 10. do 12. septembra, u terminu od 20 do 21:30 sati.

Škola je besplatna za sve polaznike, koji će tokom ovog trodnevnog seminara steći znanja i vještine dobrog govornika, te spoznati koliko je retorika važna u svakodnevnom životu, prilikom što ubjedljivijeg iznošenja stava, sticanja prednosti kod konkursa za posao, politici i drugim oblastima, kazala je organizatorka programa kulture u Paviljonu Ksenije Matović.

Novljani su imali priliku da upoznaju prof. Gradinac u septembru prošle godine, kada je  programom „Veče retorike i besjedništva“, otvorena sezona kulturnih događaja u kući Gradske muzike na Karači.

Prema riječima prof. Gradinac, dobar govornik mora da bude obrazovan, da vlada dikcijom i akcentuacijom i da bude samouvjeren.

– Samopuzdanje se stiče i dobrom pripremom. Nadalje, nema dobrog govora bez cenzure, odnosno, kako se to populano kaže, dramske pauze. Kada govornih iskorači, ili zakorači, on tada ne govori, to je takođe odlika dobrog govornika  Prirodni talenat je uvijek dobrodošao, ali kroz rad, on daje najbolji rezultat –objašnjava ona.

Polaznici škole naučiće da spoznaju šta govornik saopštava, bilo da je riječ o medijima, portalima, vijestima koje dobijamo putem društvenih mreža i kako da razlikuju argumentovan govor, od zamagljivanja i spinovanja, pri čemu je veoma važno i obrazovanje, informisanost i kritički odnos prema pojavi koja se mora sagledati iz svih uglova, naglasila je Gradinac. 

U petak 10. septembra predviđeno je predavanje na temu „Osnovni pojmovi o govorništvu“. Narednog dana polaznici će razmatrati pojam govornika, kao i opšte i posebne govornićke uslove, stav, držanje, izgled i govornićke greške, dok će u nedjelju 12. Septembra, posljednjeg dana Male škole retorike obrađivati govor.

Organizaciju Male škole retorike, ispred Opštine Herceg Novi,  potpisuje Ksenija Matović, koordinator programa kulture u Paviljonu Gradske muzuke.

Prof. Svetlana Gradinac je diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, na grupi za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik. Dobitnica je brojnih nagrada. Ova ugledna profesorka je i lektorka, osnivač republičkog takmičenja u besjedništvu, te autorka brojnih seminara iz oblasti kulture i retorike.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here