КРИВИЧНА ПРИЈАВА ПРОТИВ А.Т. ЗБОГ УТАЈЕ ПОРЕЗА

Припадници Управе полиције у Херцег Новом су, предузимајући активности на откривању привредних деликата, поднијели су кривичну пријаву против држављанке Руске Федерације А.Т. (43), због сумње да је извршила кривично дјело утаја пореза и доприноса у продуженом трајању. 

Како је саопштено из Управе полиције, ова активност је релизована у координацији са службеницима Управе прихода и царина.

Она је као суинвеститор, на основу рјешења Секретаријата за просторно планирање и изградњу, изградила стамбени објекат у насељу Мељине, након чега је у периоду од 2014. до 2018. године продала већи дио припадајућих стамбених јединица и на тај начин остварила приход, који је сходно Закону о ПДВ-у била у обавези пријавити надлежном пореском органу и платити припадајуће пореске обавезе.

Основано се сумња да је А.Т. као физичко лице избјегла плаћање пореских обавеза, односно није приказала опорезиви промет у укупном износу 771.800 еура.

– Тачније, она није надлежном Пореском ограну подносила обавезне мјесечне пореске – ПДВ пријаве, нити је извршила плаћање припадајућих пореских обавеза и то: ПДВ у укупном износу од 127.970 еура што је била у обавези сходно Закону о порезу на додату вриједност, као и обавезу пријаве и плаћања Пореза на доходак физичких лица за назначени период у укупном износу од 15.465 еура сходно Закону о порезу на доходак физичких лица – објашњавају из Управе полиције.

На овај начин она је оштетила буџет Црне Горе у износу 143.435 еура.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here