BOGAT PROGRAM DRUGOG DANA FILMSKOG FESTIVALA

Projekcijom dugometražnog filma “Tabija” bosanskohercegovačkog reditelja Igora Drljače, rađenog u koprodukciji Kanade i Bosne i Hercegovine, sutra u 21 sat na Kanli kuli počeće drugi dan 34. Hercegnovskog filmskog festivala.

Kako saopštavaju organizatori, drugog dana festivala biće prikazana četiri dugometražna igrana filma na Kanli Kuli i Forte Mare, sedam studentskih filmova i jedno ostvarenje na Luštici

Film “Tabija” svjetsku premijeru imao je na 71. Berlinalu, u okviru takmičenja generacije 14+. Ova priča spaja Faruka, siroče koje dane provodi tražeći metalni otpad i baveći se sitnim zločinima, sa Monom, tinejdžerkom iz moćne i bogate porodice. Njihovim susretom dodirnuće se dva potpuno različita svijeta.

Nakon toga, od 22.45 časova na programu je prvi igrani film turskog reditelja Erdžana Kesala (Ercan Kesal) “Potencijalni kandidat” (You know him), baziran na njegovoj noveli. Ovo je jednodnevna tragikomična priča o doktoru Kemalu, koji želi da postane kandidat za gradonačelnika Istanbula, te pokušava na svaki način da zadobije naklonost partije i postane kandidat. U noći kada njegova partija treba da proglasi kandidaturu uslijediće neočekivani splet okolnosti.

Potencijalni kandidat

Oba filma su u konkurenciji za nagrade u selekciji dugometražnog igranog filma.

Na tvrđavi Forte Mare, od 21 čas, biće prikazan prvi film selekcije Kino Evropa “Najgora osoba na svijetu” (The worst person in the world) norveškog reditelja i scenariste Joakima Trira (Joachim Trier), koji je premijeru imao ove godine u Kanu. Njegovo najnovije ostvarenje prikazuje četiri godine iz života Džuli, mlade žene koja plovi mutnim vodama svog ljubavnog života, bori se da pronađe put u karijeri i spozna sebe.

U nastavku večeri na Forte Mare, od 23.15 časova film “Malo tijelo” (Small Body) italijanske rediteljke Laure Samani. Ovo ostvarenje bori se za nagradu publike u okviru selekcije Adriatic Audience Award, koja je dio programa Mreže festivala Jadranske regije. “Bolna bajka” prvi je dugometražni film ove autorke, premijerno prikazan u selekciji Neđelja kritike na ovogodišnjem festivalu u Kanu. Priča prati mladu ženu koja skrhana bolom napušta svoje primorsko seoce, kako bi pokušala da oslobodi dušu svoje bebe koja je umrla na porođaju, time započinjući opasno putovanje ka izolovanom planinskom svetilištu gđe se nada da će pronaći čudo.

Malo tijelo

Sva ostvarenja iz zajedničkog programa Mreže festivala Jadranske regije, zainteresovani možgu gledati i online i za njih glasati sa bilo kog mjesta u Crnoj Gori, tokom svih sedam dana festivala, jednostavnom prijavom na platformu Ondemand.kinomeetingpoint.ba:  https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/page/mreza-festivala/

Na programu studentske selekcije 02. avgusta od 21 sat: “Bokahontas” Jane Radan (izvan konkurencije), a u konkurenciji su iz BiH ostvarenja “Kuća ima rogove” Stefana Tomića i “Sužanj” Igora Đurića, iz Crne Gore “Velika dostignuća” Nikole Vučinića, “Neko treći” Milorada Milatovića i “Dvije čistačice i domar” Ernesta Kolarića, a iz Srbije “Velikani” Milorada Savanovića.

Na programu Luštica Replay, u selu Klinci od 21 čas, “Dan četrnaesti” (The Fourteenth Day), film velikana jugoslovenske kinematografije, reditelja Zdravka Velimirovića, po scenariju Borislava Pekića. Protagonisti ove filmske storije su četvorica zatvorenika koji su zbog dobrog vladanja dobili privremeni otpust iz zatvora u trajanju od dvije sedmice. Kako  oni pokušavaju da se prilagode životu na slobodi je jedan sloj priče, a drugi je sa kakvim se sve dilemama suočavaju dok se približava dan kada se moraju vratiti iza rešetaka.

Festival će biti organizovan uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera.

Ulaznice za Kanli Kulu se mogu kupiti na blagajni Dvorane i na tvrđavi pred početak projekcije, a za Forte Mare na tvrđavi i iznose 4 eura. Karte za jugoslovenske klasike iznose 3 eura i mogu se kupiti na blagajni Dvorane. Ulaznice za studentsku selekciju su besplatne, ali se zbog važećih epidemioloških mjera moraju preuzeti, takođe na blagajni. Blagajna je otvorena svakog dana od 09 do 12 i od 17 do 19 časova. Projekcije na Luštici su takođe besplatne, a karte se mogu preuzeti ranije na samoj lokaciji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here