ПОРАСТ БРОЈА НОВООБОЉЕЛИХ, АЛИ И ЗАИНТЕРЕСОВАНИХ ЗА ВАКЦИНАЦИЈУ

Ковид амбуланта Дома здравља Херцег Нови током протекле седмице биљежи повећан број прегледа, а у једном дану било их је и преко 30. Због тога је изабрани тим који ради у амбуланти био ослобођен свих осталих обавеза.

Како наводи вд директора Дома здравља, др Горан Комар изабрани тим није могао удовољити основним потребама и захтјевима пацијената.

– То одмах окрњује службу опште медицине и рад чини тежим. Али шта је ту је, имали смо и пораст броја новообољелих. Морам да истакнем, доминантно из реда домицилног становништва, што је врло интересантно, не туриста. Друга појава која је привукла пажњу је да су новообољели из редова невакцинисаних – истиче он.

Комар се осврнуо на извјештаје из региона у којима је наведено да обољевају углавном невакцинисани и казао да је у Херцег Новом у порасту интересовање младих за вакцинацију.

– Овај тим је успио вакцинисати преко 18.300 грађана Херцег Новог. Преко 9 хиљада првом дозом, преостали другом. Значи, озбиљан број грађана је вакцинисан, али не желимо да станемо на томе. Оно што примјећујемо у посљедње двије седмице је да расте интересовање млађих, који долазе да се вакцинишу, али и даље понављамо да то није број који би задовољио – наводи Комар.

У Дому здравља, како је казао, тренутно је на располагању Синофарм вакцина, а током сљедеће недјеље очекује се испорука Фајзерових.

– Онда настављамо вакцинацију Фајзер вакцином у већем броју. На располагању је Синофарм вакцина, коју сматрамо потпуно адекватном. Можемо казати да смо као установа стекли богато искуство, са преко 18 хиљада вакцинисаних суграђана. Препоручујемо вакцинисање Синофарм вакцином, а онај који буде желио и имао различите разлоге моћи ће да прими и Фајзер вакцину – казао је Комар.

У херцегновском Дому здравља однедавно је у функцији кол центар 1717, чиме је рад техничара на шалтеру умногоме олакшан, а пацијенти сада имају директну комуникацију са особљем.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here