У ХЕРЦЕГ НОВОМ 13 ТУРИСТИЧКИХ ИНСПЕКТОРА, ДЈЕЛУЈУ ПРЕВЕНТИВНО, КАЗНЕ МИНИМАЛНЕ

Инспектори Одјељења за инспекцијски надзор, које дјелује у оквиру општинског Секретаријата за финансије и локалне јавне приходе, издаваоцима приватног смјештаја од почетка туристичке сезоне изрекли су 9 прекршајних налога.

У Надлежном Секретаријату су, због ковид кризе и лоше претходне сезоне, имали више разумјевања за издаваоце приватног смјештаја у Херцег Новом, прича за РТХН вд секретара у овом локалном ресору, Стево Влаовић.

– Током досадашњег надзора пракса је била, због ковида и незавидне ситуације свих, па и издавалаца приватног смјештаја, да прво буду изречене опомене, а тек потом да се прибјегава неким рестриктивним мјерама. До сада је издато свега неких 9 прекршајних налога за непосједовање одобрења, а казне су изречене у минималном јединственом износу од 200 еура – наводи он.

Одјељење за инспекцијски назор, како објашњава Влаовић, уз стално запослене инспекторе током љета запошљава и сезонске.

– На терену је укупно 13 инспектора, од чега је пет стално запослених и осам сезонских. Инспектори из других градова не долазе на испомоћ, обзиром да Секретаријат за финансије и локалне јавне приходе, Одјељење за инспекцијски надозор има систематизована радна мјеста за сезонске и сталне инспекторе и за редовне кооперације са другим инспекцијама, те самим тим није предвиђена испомоћ локалне инспекције из других градова – казао је Влаовић.

Он појашњава да су издаваоци приватног смјештаја контролисани по службеној дужности, али и по пријавама грађана, уз придржавање начела инспекцијског надзора као и других прописа који регулишу ту област.

– Контрола подразумјева преглед службене документације пружаоца услуга приватног смјештаја, пријаве боравка, капацитета, обавезе испуњавања тачности обрачуна и наплате боравишне таксе. Циљеви самог надзора су да се превентивном функцијом обезбједи правилна примјена свих прописа и сузбијање сиве економије – објаснио је Влаовић.

Контрола закупаца плажа није у ингеренцији општинског одјељења за инспекцијски надзор, подсјећају из Секретаријата, те грађане са примједбама на рад закупаца упућују на Управу за инспекцијске послове.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here