ВЕЛИКИ БРОЈ ГРАЂАНА ВЈЕРУЈЕ У ЗАВЈЕРЕ О ВАКЦИНАМА

Истраживање које је у марту ове године спровела истраживачка агенција „Ипсос“ на национално репрезентативном узорку, уз подршку Британске амбасаде у Подгорици и УНИЦЕФ-а, показало је да 43% грађана Црне Горе вјерује у завјере о вакцинама.

Четворо од десет грађана Црне Горе вјерује у глобалну теорију завјере да се заташкава штета коју наноси вакцина како би фармацеутске компаније могле да наставе да остварују велики профит широм свијета.

Истраживање је показало да људи који вјерују у теорије завјере о вакцинама чешће вјерују и у теорије завјере о коронавирусу, као и да чешће кажу да се не би вакцинисали против коронавируса. Такође, у теорију завјере о глобалном скривању информација о штетним ефектима вакцина ради остваривања великих профита фармацеутских компанија чешће вјерују родитељи који не би жељели да им данас беба прими све препоручене вакцине, као и родитељи који нису сигурни да ли да вјерују љекару свог дјетета. У Црној Гори, у ову теорију завјере чешће вјерују грађани који имају само основно или образовање ниже од тог нивоа, као и они који не вјерују у науку и немају повјерења у здравствене институције ни Универзитет, наведено је у извјештају истраживања „Ставови грађана Црне Горе о дезинформацијама и теоријама завјере о коронавирусу и вакцинама“, објављеном прошлог мјесеца.

Да је јачање медијске писмености грађана кључно за јавно здравље указују подаци према којима у ову теорију завјере чешће вјерују грађани Црне Горе који тврде да су били изложени многобројним нетачним информацијама на ову тему, као и они који кажу да се често осјећају фрустрирано када траже информације о коронавирусу.

Национално репрезентативни узорак за ово истраживање обухватио је 821 испитаника старости 18 или више година широм земље. Прикупљање података обављено је од 24. до 26. марта ове године, путем телефонске анкете просјечног трајања 20 минута, а кључни налази овог истраживања доступни су на сајту УНИЦЕФ-а у Црној Гори.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here