MICEV: TREND PROBIJANJA TEMPERATURNIH REKORDA U POSLJEDNJIH 20-30 GODINA

Opšta edukacija, upoznavanje šire javnosti i razumijevanje meteoroloških parametra je nasušna potreba i jedini način da se razbije „lažna slika“ koja je prisutna u javnosti.

Temperatura vazduha mjeri se na standardni način, po utvrđenoj metodologiji i prema tehničkim uputstvima Svjetske meteorološke organizacije (SMO), kako bi sve nacionalne meteorološke službe, članice ova međunarodne organizacije, na isti način prikupljale i razmjenjivale meteorološke podatke.

Kako za RTHN objašnjava Branko Micev, Načelnik Odsjeka za analizu i prognozu vremena u Hidrometeorološkom zavodu Crne Gore, naučnim istržavanjima utvrđeno je da se temperatura vazduha mjeri na standardnoj visini od 2 metra iznad tla i da tlo bude prirodna podloga, a instrument zaštićen od direktnog sunčevog zračenja, te da vazduh slobodne atmosfere nesmetano cirkuliše u sredini, gdje se nalazi senzor za temperaturu. 

– Postoji trend probijanja temperaturnih rekorda u posljednjih 20-30 godina. Npr. u najtoplijim predjelima temperatura dostiže vrijednosti oko 42-44°C što se prije nije dešavalo. I u najhladnijim predjelima (Žabljak) temperatura dostiže i prelazi 30°C, što nije bio čest slučaj u periodu prije 30 godina – navodi Micev.

Na pitanje da li postoji određeni pritisak da meteorolozi obavještavaju građane da su temperature niže od izmjerenih, Micev je kazao da mu takva praksa nije poznata, te da to niko nikada nije tražio.

Takve teorije, smatra Micev, podstiče nerazumijevnje naučnog pristupa monitoringa vazduha-slobodne atmosfere i vrlo specifične osobine koje ima vazduh.

– Postoji posebna naučna oblast koja se izučava na Fakultetu za meteorologiju, kako bi se atmosfera-vazduh naučno razumijeli, a to je „Fizika kontinuuma“. Temperaturi vazduha kao parametru od fundamentalnog značaja pristupa se veoma primitivno i bez naučnog osnova. Plus, nerazumijevanje podstiču vjerovatno i neka tzv. mjerenja koja nijesu standardna i koja ne pokazuju realnu-stvarnu temperaturu vazduha, kao što su temperatura u kolima, temperature izmjerene  i koje se se „saopštavaju“ na reklamnim panelima apoteka itd itd – objašnjava on.

Micev je pojasnio da temperature u automobilima ili na reklaminm panelima nisu izmjerene na standardni nači, pa se ne mogu ni uzimati kao istinite vrijednosti.

– To nijesu prave temperature vazduha-slobodne atmosfere. One su veće zato što pokazuju temperatura objekta u kome se senzor nalazi, a to nije vazduh kao slobodna atmosfera koja nas okružuje. Sa aspekta struke i nauke, ti podaci u potpunosti su netačni i ne pokazuju realne fizičko-meteorološke osobine vazduha u slobodnoj atmosferi već „zarobljenog“, na koji uticaj ostvaruju drugi neposredni predmeti koji mogu da akumuliraju toplotu, odnosno senzori za temperaturu ne nalaze se u sredini kako se to propisuje – navodi on

Pored toga, kako je objasnio, ti senzori-instrumenti nijesu kalibrisani-baždareni sa sertifikatom, nijesu za profesionalnu upotrebu, njihovo tehničko stanje nije provjereno, a moguće je i taloženje prašine ili zaprljanost senzora, što je nedopustivo. Sve su to stvari koje mogu da utiču na vrijednosti temperature, jer je temperatura veoma osetljiv meteorološki parametar.

Od posljedica temperatune inverzije u Londonu 1952. godine za nedjelju dana direktno je umrlo oko 4.000 ljudi, a nakon te meteorološke situacije registrovano je (u Londonu) ukupno  oko 12.000 smrtnih slučajeva, podsjetio je Micev.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here