ПОЛАГАЊЕ ВИЈЕНАЦА НА СПОМЕН ОБИЉЕЖЈА ПАЛИМ БОРЦИМА

Централном прославом сутра (недеља) у Суторини и ове године биће обиљежен 4. јул – Дан борца. Херцег Нови је у другом свјетском рату имао 278 погинулих бораца  и 123 жртве фашистичког терора. Вијенце палим борцима за слободу   положиће  предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Kатић и предсједник ОБНОР-а Херцег Новог 1941-1945, Ђорђе Злоковић. На скупу у Суторини говориће предсједник Општине Херцег Нови Стеван Kатић

 Такође, у недељу у организацији секције Мјесног одбора СУБНОР-а 1941-1945 Бијеле традиционално поводом 4. јула на гробљу код цркве  Полагање Ризе Пресвете Богородице биће положено цвијеће на гробу погинулих бораца. Из Бијеле су у рату погинули , као  жртаве фашистичког терора: Јово Вуковић, Ратко Илић, Даница,  Саво и Марко Попивода, Максим и Стево Сијерковић, Никола и Радослав Сеферовић,  Бранко, Мило и Неђељко Шеровић, Ратко Маловић, Јанко Узелац, Глиго Kнежевић, Никола Шабановић, Бранко Фанфани и Ненад Желалић,  а сваке године обилазе гроб другог борца. Ове године посјетиће  гроб Марка Јовова Попиводе (1912-1943). Попивода  је рођен у Бјелицама. Послије Првог свјетског рата преселио се у Бијелу. Радио је у Поморском арсеналу у Тивту. Припадао напредном покрету. Био је истакнути борац Орјенског батаљона. По расформирању батаљона стријељали су га Италијани 11. фебруара 1943. године у Липцима.

Kомеморација бијељским борцима заказана је сутра (недеља) у 8 сати. О доприносу бораца из Бијеле и побједи у НОБ-у  говориће предсједник Мјесне секције Бијела Божо Шеровић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here