НА ШКВЕРУ ПОЧЕЛА ОБУКА ЗА НОВЕ ОЛИМПИЈСКЕ ЈЕДРИЛИЧАРСКЕ НАДЕ

Једриличарски клуб „Југоле Гракалић“ почео је на Шкверу обуку нових чланова и потенцијалних такмичара, који би могли преузети олимпијску ватру Новљанина Миловоја Дукића, који је прве вјетрове научио управо у овом клубу.

Тренинзи су организовани у четири групе, уписан је већ велики број малишана, а има и полазника од пришле године, који су се поново вратили овој племенитој поморској дисциплини. Први тренинг почиње у осам сати, прича за РТХН тренер Василије Гарић.

– Учимо дјецу основама једрења, како се држи кормило, како се њиме рукује, шта је шкота, шта једро… од 9 сати их пуштамо у море са једром, а група од 10 ради мало озбиљније са вјетром, раде окрете  и спремају се да изађу на отворено, а од 11 већ креће једрење са вјетром на бове, тренирају и спремају се за регате – објашњава он.

С обзиром да има доста дјеце полазника, у акваторијуму су двије до три групе по петоро дјеце, јер како је казао Гарић, не смију да пусте више њих, у случају да се неко преврне, да је тренерима лакше да реагују.

Након мјесец обуке унутар луке, полазници могу да узађу у залив, гдје је вјетар доста јачи и услови су знатно другачији. Малишани у школи једрења на Шкверу почињу до класе Оптимист.

– То је најмања класа, након ње иде Ласер 47, Ласер радиал и олимпијска класа Стандард, али до тога још нисмо дошли. Надамо се да ћемо моћи у школи једрања моћи да организујемо и тренинге за ласере, видјећемо шта ће бити – казао је он.

У клуби има неколико ласераша, прича Гарић и додаје да сваког љета са њима тренирају и једриличари из Београда.

Ксенија Масловарић има десет година и каже нам да није почетница. Иза себе има неколико седмица искуства у једрилици.

– Већ сам тренирала 2019, али сам паузирала прошле године због короне, а ту сам од претпрошле седмице – казала је она.

Сматра да још увијек није у потпуности савладала управљање пловилом, те да јој треба бар још једна година обуке да би самостално изашла на регатно поље, па ће, каже, то урадити сљедеће године.

– Јер тад је већ трећи курс и тад бих могла. За то је потребо самопоуздање, да знам да ја то могу да урадим – прича Ксенија, млада нада црногорског једрења.

Број уписних мјеста у школу једрења у „Југоле Гракалић“ није ограничен, чланарина је 30 еура, а горња граница за класу Оптимист је 14 година, с обзиром да се са 15 већ прелази у ласерашке класе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here