ДАНИЈЕЛА ЂУРОВИЋ ПРЕДЛОЖЕНА ЗА АМБАСАДОРА ЦГ У МАЂАРСКОЈ

Данијела Ђуровић, посланица Социјалистичке народне партије предложена је за новог амбасадора Црне Горе у Мађарској.

Именовање би требало да буде озваничено када буду окончане све неопходне процедуре за постављање амбасадора, потврђено је Дану у Министарству вањских послова (МВП).

Ђуровић је дипломирани инжењер менаџмента. Звање је стекла на Факултету организационих наука у Београду. Магистрирала је на Природно-математичком факултету у Подгорици, одсјек биологија и стекла звање магистра екологије и заштите животне средине.

На посланичку функцију ступила је након парламентарних избора који су одржани 30. августа 2020. године.

Чланица је Одбора за европске интеграције, Одбора за родну равноправност, Колегијума Женског клуба Скупштине Црне Горе и Сталне делегације при Парламентарној скупштини (ОЕБС).

Претходно је обављала високе функције у херцегновској локалној управи, била је потпредсједница Општине (2017 -2020), предсједница Скупштине општине Херцег Нови (2012-2015) и менаџер Општине (2008-2012).

Влада Црне Горе предложила је 18 кандидата за амбасадоре Црне Горе од којих је предсједник државе Мило Ђукановић дао сагласаност за њих седам. Према Уставу Црне Горе, предсједник државе поставља и опозива амбасадоре и шефове других дипломатских представништава у иностранству, на предлог Владе и уз мишљење одбора Скупштине надлежног за међународне односе.

Амбасадор ако добије агреман неке државе прије ступања на дужност тамо мора да покаже пуномоћја и акредитиве од предсједника. Закон о вањским пословима Црне Горе оставља могућност да министар вањских послова постави специјалне изасланике у процедури која не захтијева усаглашавање са другим државним органима, укључујући и предсједника. Министар Ђорђе Радуловић искористио је ову могућност и одредио изасланике за Брисел и Загреб.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here