КОНАЧНО РЕКОНСТРУКЦИЈА ЗАДУЖБИНЕ МУСИЋА У СТАРОМ ГРАДУ

Митрополија црногорско-приморска, односно Манастир Савина, потписали су са инвеститором Предрагом Драгојловићем из Београда Уговор о дугорочном закупу задужбине Николе Мусића на Белависти. Закуп ће трајати 30 година, а инвеститор је у обавези да објекат реконструише и приведе га намјени за хотелску дјелатност.
Према ријечима адвоката Манастира Савина -Зорана Лазаревића, уговором су заштићени интереси цркве, али је превасходни циљ био да се реконструише и спаси од даљег пропадања руинирана зграда у центру Старог града.
-Форма Уговора је уговор о дугорочном закупу гдје манастир предаје инвеститору објекат на коришћење на 30 година а инвеститор се обавезује да објекат реконструише и уподоби за обављање хотелске дјелатности и да ту дјелатност искључиво обавља у будућем периоду, казао је Лазаревић и истакао да је најважније за цркву а и за град „да је коначно пронађен инвеститор који ће једну неугледну рушевину у центру града довести на ниво једног лијепог објекта који ће бити украс Херцег Новог“.


Лазаревић каже да су неки припремни послови већ одрађени а почетак изградње очекује крајем године.
-Утврђено је стање објекта, иако нема дилема јер је објекат у потпуности неупотребљив и процијењено је шта би све требало урадити да би објекат био приведен намјени. Већ од јесени почеће прикупљање неопходне документације за изградњу која би могла почети већ крајем ове или почетком наредне године-казао је Лазаревић.
Истиче да ће све бити у складу са нормативима те да од раније постоје конзерваторски услови за реконструкцију објекта.
Уз обавезну инвестицију у реконструкцију објекта, која се процјењује на неколико стотина хиљада еура, инвеститор ће плаћати закупнину која ће по вољи оставиоца бити намијењена школовању монаха.


Грађевина коју је Никола Мусић Пођанин тестаментом из 1835. године оставио Манастиру Савина страдала је у земљотресу 1979. године и од тада пропада. Представници Митрополије су протеклих деценија у неколико наврата договарали са локалном управом покретање акције обнављања зграде, али нису успјели обезбиједити неопходна средства. Вијек и по стара задужбинска зграда на најфреквентнијем степеништу који спаја два херцегновска трга постала је опасност за пролазнике а без крова, врата и прозора, са порушеним унутрашњим зидинама и ругло у срцу старог града.

Прва озбиљнија иницијатива за обнову и реконструкцију ове задужбинске зграде започела је 2007. године и тада су од Регионалног завода за заштиту споменика културе, сада Управе у Котору добијени општи конзерваторски услови, који су били полазиште за реконструкцију објекта. Пет година касније приликом отварања Генералног конзулата Републике Србије у Херцег Новом постојала је идеја да се у овом објекту смјести Конзулат. Намјера је била да да његову реконструкцију финансира Министарство спољних послова Републике Србије, али се средином 2013. године одустало од те идеје, па је ова херцегновска задужбина остала да чека другу прилику за обнову, која ће коначно бити реализована кроз овај дугорочни закуп. Након 30 година задужбинска зграда биће враћена у посјед манастира Савина.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here