KATIĆ: ZA SPORAZUMNO RJEŠAVANJE STATUSA RIBARA

Povodom saopštenja Udruženje proizvođača ribe Crne Gore i Udruženje profesionalnih ribara na moru – Škver u kojem navode da nemaju gdje da vezuju svoje plovne objekte, da im ministarstvo nije izašlo u susret i da im nije omogućeno da koriste 16 vezova u Marini kompleksa Lazure, na osnovu  ugovora od 15. 04. 2011. godine između investitora iz Meljina i Vlade Crne Gore – predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić je za RT HN objasnio  da je lokalna samouprava u ovom slučaju medijator: 

 – Opština Herceg Novi je zainteresovana da se taj problem između kompanije Lazure i ribara prevaziđe. Kompleks Marina Lazure je primjer kako i na koji način neku investiciju u Herceg Novom treba raditi i zato smo pokušali da budemo medijatori. Moji saradnici su bili uključeni oko čitave priče, kako bi pokušali riješiti problem. U narednom periodu bi trebalo nastaviti razgovore, da se definitivno pronađe najoptimalnije rješenje – kako bi se na određeni način zadovoljili ribari. Ipak, moje mišljenje je da to mjesto nije za tu namjenu, jer je napravljen elitni objekat. Investitori koji su ulagali u taj kompleks su dobar i kvalitetan primjer svim investitorima kako sadržaj treba sačuvati, graditi u konzervatorskim uslovima i zaštititi naše resurse. U tom dijelu brojne pohvale dolaze za gradnju toga kompleksa, kako je završen u prethodnom periodu. Samo koordinisanje na nivou sadašnjeg ministarstva poljoprivrede, nekadašnje ministarstvo održivog razvoja i turizma, sada ministarstvo ekonomskog razvoja, po mojim informacijama, oni će nastaviti da traže optimalno rješenje, kazao je Katić.

Dodao je da je izgradnja prave ribarske luke prioritet, posebno, ministarstva poljoprivrede.

-Sredstva za izgradnju takve vrste objekta su već obezbijeđena od strane određenih međunarodnih fondova i sve  za tu investiciju je spremno. Ostaje da se utvrdi da li je to ili nije lokacija u Zelenici, koja je predviđena kroz plan obalnog područja. Ukoliko se na javnoj raspravi utvrdi da je to dobra pozicija, gdje će se zaposliti od 50 do70 ljudi, čini nešto što je neophodno u pristupnim pregovorima sa EU, s ciljem da se na neki način maksimalno uvedu u regularni sistem – svi ribari i veliki i mali. Njihovo poslovanje do sada, po informacijama, koje dobijamo od inspekcija i uprava – nije išlo kroz fiskalizaciju. Postoje i mnogi  problemi. Naša policija radi na utvrđivanju počinilaca, koji  u podmorju ribu love određenim eksplozivnim  sredstvima i kupe na koče na način koji osiromašuje taj riblji fond. Biće posebno zadovoljstvo da se sve to konačno stavi u zakonske okvire, kako treba, ocijenio je Katić. 

Što se tiče najava iz udruženja da će ako se u roku od 15 dana ne riješi ovaj problem, ribari  biti primorani da svojim ribarskim plovilima uđu, kako navode, u svoj dio Marine Lazure –  predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić kaže da je protiv i  da ne podržava najavljeni način nasilnog postupka:

– Kao lokalna samouprava nećemo ih podržavati, kao što su najavili da će ući nasilno u luku. Bićemo uvijek protiv toga, pogotovo, sada pred špicu turističke sezone. Neće imati našu podršku za bilo kakvu vrstu nasilja i slično, kojim pokušavaju da ostvare svoja prava. Mi smo za to da se sva ta pitanja dogovorom rješavaju, poručio je Katić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here