ЗАБРАНА ГРАДЊЕ У ОПШТИНИ ХЕРЦЕГ НОВИ ОД 15. ЈУНА ДО 15. СЕПТЕМБРА

На подручју херцегновске Општине од 15. јуна на снази ће бити Одлука о забрани извођења грађевинских радова током туристичке сезоне.

Прва зона обухвата грађевинско земљиште уз море, које је са копнене стране одређено линијом, која полази од државне границе на рту Кобила и иде испод горњег Њивичког пута до раскрснице са Јадранском магистралом, обухвата простор испод магистрале до мора  и 300 метара ваздушне линије изнад магистрале, све до територијалне границе Општине Херцег Нови у Каменарима. Одлука се односи и на подручје полуострва Луштица. На недавно одржаном састанку начелнице Службе комуналне полиције и инспекцијског надзора Марије Бошковић и главног администратора Општине Ненада Ђорђевића констатовано је да Одлуку треба стриктно поштовати и контролисати  у зони забране градње на подручју града и полуострва Луштица. То је због великих притужби грађана казала је Бошковић:

 – Зато што имамо велики број пријава на извођење грађевинских радова у току туристичке сезоне када је повећан број гостију у нашем граду. Основни  циљ је да им пружимо услове како би се осјећали добродошли у наш град, оцијенила је Бошковић.

Одлуком је дефинисана забрана грађења, реконструкција, као и адаптација објекта. У изузетним случајевима, након што инвеститор поднесе захтјев, рјешењем које доноси предсједник Општине, може  се одобрити извођење грађевинских радова, подсјећа Бошковић:

– Још увијек нисмо имали захтјева, а иначе се подносе предсједнику Општине, који може да одлучи да ли је тај захтјев оправдан – да се продуже радови у току забране извођења радова у туристичкој сезони, односно, послије 15 јуна. Обично се ради о хотелима и другим објектима, који су од значаја за туристичку сезону, а циљ је да се заврше што прије. Таквим се објектима дозволи да раде, а углавном се дозвољавају унутрашњи радови,  казала  је Бошковић. 

Грађевинска инспекција Управе за инспекцијске послове контролишe дозволе за извођење грађевинских радова на стамбеним објектима. Помоћне и привремене објекте контролоше комунална инспекција, објаснила је Бошковић.

 –  Законом о планирању простора и изградњи објеката је комуналној инспекцији  додијељена  та надлежност да контролише постављање, односно, грађење привремених објеката, без обзира да ли се налазе у зони морског добра или изван те зоне. Увелико се отпочело са тим контролама и за сада имамо запажене резултете. У највећем броју случајева власници  привремених објеката ушли су процедуру легализације тих објеката. С обзиром да је документација, која се тражи законом о планирању простора и изградњи објеката  јако обимна, захтјева дужи период за прибављање документације, имаћемо толеранције, односно, остављаћемо дуже рокове како би могли да легализују своје објекта, а онима који нису ушли у процедуру и нису у одређеном року прибавили документе, биће санкцинисани и приступиће се уклањању тих објеката, објаснила је Бошковић.

Одлука о забрани извођења грађевинских радова  на снази ће бити до 15. септембра.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here