Катић: Херцег Нови у заједништву, толеранцији и пријатељству проналази снагу и темељ за даљи рад

Поводом 28. октобра, Дана општине и 80 година од ослобођења  Херцег Новог у Другом свјетском рату, у Дворани “Парк” одржана је свечана сједница Скупштине општине, коју су увеличали бројни гости из земље и иностранства, представници  Владе Црне Горе, дипломатског кора, побратимских и пријатељских и градова Црне Горе, Војске Црне Горе, вјерских заједница, министри и државни секретари,  посланици Скупштине Црне Горе и одборници локалног парламента.

Свечану сједницу отворио је предсједник СО Херцег Нови Иван Отовић подсјећајући на славне дане наше историје, а говорећи о инфраструктурним пројектима, осврнуо се на завршетак реконструкције шеталишта од Титове виле до Галеба, пројекат вриједан више од 3,5 милиона евра.

-У сарадњи са Морским добром започети су радови на ревитализацији шеталишта од хотела „Плажа“ до Мељина. Настављено је са улагањима у локалну путну и канализациону мрежу, градска степеништа и тротоаре.  Ускоро ће почети и дугоочекивана реконструкција Његошеве улице.  Ипак, још много тога је потребно урадити у свим мјесним заједницама наше општине. Заједничким снагама морамо тежити равномјерном, квалитетном и одрживом развоју градске инфраструктуре, казао је Отовић.

У 2024. години,  подсјетио је Отовић, Херцег Нови поносно носи титулу Европског града спорта, док спортисти и клубови биљеже завидне резултате.

-Реконструисан је помоћни терен ФК „Игала 1929“, постављене су монтажне трибине на стадиону ФК „Орјен“  у Зеленици. У  нашем граду успјешно су одржана 6ројна државна и регионална спортска такмичења, као и изузетно посјећено спортско аматерско надметање, турнир у малом фудбалу „Трофеј Општине Херцег Нови.“ Кроз разне програме и догађаје, наставићемо да укључујемо  што већи број суграђана у спортске активности, истакао је Отовић  и додао да је Општина Херцег Нови  већ дужи низ година препозната као једна од најуспјешних у окружењу када је ријеч о пројектима финансираним из међународних фондова.

Предсједник Општине Стеван Катић честитајући Дан ослобођења казао је да поштујући идеале наших предака градимо савремено друштво свјесно своје прошлости, али спремно за изазове будућности.

-Херцег Нови је град отвореног срца за све пријатеље и добронамјерне људе, а такву вишевијековну традицију наставили смо отвореном политиком и спремношћу за сарадњу, поручио је Катић.

-Издвајамо више од 2,5 милиона за нове саобраћајнице у Кумбору и на Топлој, што ће прећи 5 милиона еура, из буџета Општине које смо издвојили само за локалне путеве.Још један од основних елемената је уредно водоснабдијевање – по овом питању Херцег Нови до краја ове и током наредне године очекују вишемилионски тендери, након којих ће нова водоводна инфраструктура бити урађена за Требесин и Камено. Затим секундарна водоводна мрежа за Росе, која ће бити спојена на на примарну мрежу  чија је изградња у току, а вриједности је преко 10 милиона еура, рекао је предсједник Општине.

Он је навео да је још много пројеката који су преко потребни Херцег Новом како би ишао даље. Један од приоритетних је и олимпијски базен.

– Завршили смо пројекат и кандидовали га за капитални буџет државе за наредну годину.Треба нагласити да у Херцег Новом ради један од најтрофејнијих клубова у Црној Гори, као и да у нашем граду стасавају сјајни ватерполисти и пливачи који су база националној селекцији, да смо Европски град спорта за 2024. годину, оцјењује Катић.

Указао је и на стално је актуелан проблем Постројења за пречишћавање за чије је рјешавање подршку пружило Министарство екологије, одрживог развоја и развоја сјевера које је издвојило 5 милиона еура за завршетак пројекта. Предсједник катић очекује и напредак у организацији рада Болнице Мељине али и Института Игало.

-Наша је обавеза да заштитимо ове здравствене установе, на првом мјесту како би наши грађани и гости имали квалитетну и правовремену здравствену његу, али и сачували веома важне ослонце привреде нашег града и предуслов за даљи развој туризма, казао  је Катић.

Оцијенио је да Херцег Нови има много капацитета за развој туризма, а предуслов за то је, како је рекао, коначно рјешавање дугогодишњег проблема приватизације Вектра Боке.

Херцег Нови је, како је истакао, предводник у држави по броју и разноликости културних и забавних програма и велики ослонац свим васпитно образовним установама.

Он сматра да се о развоју  града и добробити свих грађана  водили сви учесници власти у Херцег Новом и кроз конструктивне дијалоге увијек налазили заједничко рјешење и остали јединствени у раду.

– Херцег Нови заиста расте – зато што чува праве вриједности и своју баштину, поставља рекорде када су у питању посјећеност и квалитет фестивала и манифестација, помаже и промовише стваралаштво, представља подршку и ослонац дјеци и младима, породицама, старима, грађанима лошијег материјалног статуса, спортистима, предузетницима. Херцег Нови напредује јер у заједништву, слози, разумијевању и толеранцији, у пријатељству и сарадњи проналази снагу и темељ за даљи рад. Вјерујем да ћемо на исти начин наставити, зато вас позивам да сви заједно радимо на томе да Херцег Нови остане град у којем је лијепо живјети, радити и посјетити га, поручио је предсједник општине.

На свечаној сједници Скупштине Општине Херцег Нови Октобарска награда додјељена је Александру Леки Ивовићу, који је истакао да је почаствован јер је награду примио од свог града.

-Награда ме обавезује и да у наредном периоду млађим генерацијама пренесем моралну и радну етику јер је јако битно шта у животу остављате иза себе. Један сам од најстаријих играча, и поред спортских волио бих да у мени препознају и људске квалитете. Oдлучио са сам да финансијски дио награде донирам у хуманитарне сврхе и трудићемо се да одаберемо социјално угрожену породицу из нашег града, истакао је Ивовић.

Додијељене су и награде студентима завршне године Медицинског факултета Универзитета у Београду Наталији Ђуровић и Славку Вуксановићу. Наталија је на прошлој, петој години студија имала просјек 9.6, а Славко 9.8.

Наталија и Славко, честитали су празник и захвалили Општини Херцег Нови који су препознали њихов уложени труд у постизању циљева у образовању.

-Стицање знања и пут кроз науку је често врло захтјеван и трновит. Чврсто вјерујем да сваки уложени труд се исплати и свака искрена амбиција доведе до успјешног резултата. Сматрам да ће увјек постојати људи који ће искрено препознати наш труд и рад и који ће знати то да цијене као ви данас, казала је Ђуровић.

На сједници је приказан и филм о актуелним и капиталним пројектима који су реализовани у претходној години, под називом „Херцег Нови – град који расте“ у продукцији РТХН.

Интонирана је државна химна а у културном програму наступили су бенд Трио Маре, ученици Музичке школе Сава Сеферовић, Милица Ћорић и Милан Јоцић  са професором Слободаном Богдановићем и КСЦ Диано. Свечаној сједници претходило је полагање вијенаца код Сат куле и на споменике Безметковић и код манастира Савина, као и дефиле Градске музике и мажоретки.

У Фоајеу Дворане „парк“ уприличена је изложба портрета начелника и предсједника Општине Херцег Нови од половине 18. вијека до данас, а утора Ивана Зечевића.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here