Бетонске кућице мијењаjу дрвене у Азилу на Диздарици

Службеници у Секретаријату за друштвене дјелатноси и међународну сарадњу обишли су Азил за напуштене животиње на Диздарици, како би проверили на који начин су чланови НВО пријатељи животиња „Сара“ уложили новац са општинског конкурса за додјелу средстава невладином сектору.

Помоћник ресорног секретара, Митар Кисјелица информише да је НВО пријатељи животиња „Сара“ на конкурсу добила 9.200 еура, опредјељених за унапређење услова у азилу.

Митар Кисјелицам помоћник секретара за друштвене дјелатности и међународну сарадњу

– Испред Секретаријата за друштвене дјелатности могу рећи да смо задовољни како се све то ради. Ово је стварно један велики комунални проблем, између осталога, а поред тога и проблем хуманости и добрoбити ових животиња. Пружање бољих услова овим животињама нешто је на чему сви треба да радимо. Честитао бих НВО пријатељи животиња „Сара“ на одличној реализацији. Видјећемо како ће то изгледати када се све заврши – наводи он.

Кисјелица истиче да у оквиру реализације ових пројекта ни један члан НВО пријатељи животиња „Сара“ није узимао дневнице нити на било који начин наплатио активности у Азилу.

-Све се ради на волонтерској основи, што је ријетко за наше услове, тако да бих и то похвалио. У сваком случају, позвао бих све грађане да дођу овјде, уколико могу и желе, да виде како ово изгледа, јер врло мали број људи зна какви су услови и колико још треба да се ради како би се овим животињама обезбиједили хумани и здрави услови за живот – казао је Кисјелица.

Чланица НВО пријатељи животиња „Сара“, Слађана Ковачевић објашњава да активности у Азилу нису обухватиле проширење капацитета, већ побољшање улова. Пошто су кућице дотрајале, јер су старе преко 15 година, биће замјењене са 28 бетонских.

Слађана Ковачевић, НВО пријатељи животиња „Сара“

– Оно што радимо је завршетак прављења 25 предбоксева за псе и нове кућице. Прошле године смо организовали један вид донација за Азил и од тог новца направили 13 бетонских кућица и сада нам је била идеја да ове старе замјеним бетонским, јер сматрамо да је то једино трајно рјешење – истиче она.

Од дрвених кућица биће остављене само оне које је могуће санирати, али ће већина бити од бетона.

Ковачевић се у своје и у име представника НВО пријатељи животиња „Сара“ захвалила руководству Општине Херцег Нови и члановима комисије за додјелу средстава.

Како информише управник Дашо Ђурћевић, у Азилу је тренутно збринуто 168 паса, што је скоро дупло више него што капацитет дозвољава, али да су тренутно у току активности побољшања услова, јер долази зима.

Дашо Ђурћевић, управник Азила

– Овдје је зима сурова и хлада, падају температуре и на -15, па се трудимо да створимо што боље услове. Свакодневно нас позивају грађани, жале се да има паса по улицама, долазе, остављају псе у близини. Прије двије ноћи смо имали остављено четворо малих штенади, који би требало да су још на млијеку. Азил није мјесто за такве псе. Људи нису свјесни тога да овдје то не може, посебно што наступа зима. Штенад би требало хранити на свака три сата, а ми овдје нисмо у могућности да то радимо. Једноставно, не постоје услови за то – казао је он.

Из Азила апелују на грађане да уколико нису у могућности да воде рачуна о штенадима, да своје љубимце стерилишу или кастрирају, као и да их, уколико до сада нису, обавезно чипују.

У Секретаријату закључују да је пројекат побољшања услова у Азилу за напуштене животиње одличан примјер добре сарадње НВО сектора, локалне управе и јавних предузећа.

Азил су данас из Секретаријата, уз Митра Кисјелицу, обишли Емилија Кнежевић, Ивана Пеулић и Биљана Шкобаљ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here